Доступність посилання

ТОП новини

Amnesty International теж закликає розслідувати загибель підлітків у Донецьку


Міжнародна правозахисна організація Amnesty International закликала в середу негайно, повністю й неупереджено розслідувати загибель цього дня внаслідок обстрілу двох підлітків на шкільному спортмайданчику в Донецьку.

Якщо з’ясується, що обстріл становив воєнний злочин, відповідальних мають притягти до відповідальності, мовиться в заяві.

Організація при цьому наводить слова свого заступника директора у справах Європи і Середньої Азії Дениса Кривошеєва про те, що правозахисники в нинішньому конфлікті в частині Сходу України «були свідками того, що обидві сторони зневажали свої юридичні зобов’язання і не захищали цивільних». За його словами, останній трагічний випадок став іще одним прикладом наслідків такого ставлення.

Інформації про те, хто міг здійснити обстріл, наразі немає. Школа, де сталася трагедія, розташована лише за кілька кілометрів від Донецького аеропорту, за який у середу знову спалахнули бої.

Сепаратисти зазвичай звинувачують в обстрілах житлових кварталів українські сили, в першу чергу Національну гвардію, назва якої використовується як «страшилка». Українська сторона, зі свого боку, звертає увагу, що нерідко сепаратисти самі обстрілюють захоплені ними міста, щоб скласти вину на Україну – особливо коли результати цих обстрілів оперативно знімають російські телеканали, можливо, наперед знаючи про заплановані місця обстрілів.

Зокрема, активісти в соцмережах опублікували фото, що свідчить: на місці нинішнього обстрілу в Донецьку російський державний телевізійний «Перший канал» вів репортаж буквально через десять хвилин після події.

Раніше в середу міністр закордонних справ Павло Клімкін закликав Організацію з безпеки і співпраці в Європі якнайшвидше направити своїх спостерігачів на місце обстрілу. Як написав Клімкін у твітері, треба за гарячими слідами розслідувати цей злочин і покарати винних.

Інформацію про трагедію, яка поширювалася в соцмережах, підтвердили в міській владі Донецька. За повідомленням на її сайті, внаслідок влучання сраняда «з боку зони бойових дій» у спортивний майданчик школи № 63 в середу двоє підлітків загинули, ще троє поранені. Інші повідомлення говорять і про чотирьох поранених.

XS
SM
MD
LG