Доступність посилання

ТОП новини

Укладення ядерної угоди з Іраном іще не певне – США


Наразі ще не ясно, чи зможуть Сполучені Штати Америки й інші провідні держави світу укласти остаточну угоду з Іраном щодо його ядерної програми, заявив у середу президент США Барак Обама.

Це має стати зрозуміло протягом наступних трьох – чотирьох тижнів, сказав він на прес-конференції у Вашингтоні.

Нагадавши, що саме санкції змусили Тегеран сісти за стіл переговорів, Обама додав, що між США й Іраном є «тривала традиція недовіри».

За його словами, постійна угода піде на користь і Іранові, і регіонові, і всьому світові. Але чи погодиться на неї іранське керівництво – це відкрите питання, сказав президент США.

Шість провідних держав світу, які в координації з ЄС ведуть із Іраном переговори про його ядерну програму, раніше встановили, що постійної всеохопної домовленості з Тегераном із приводу цієї програми необхідно досягти не пізніше як 24 листопада. Нині діє укладена в листопаді минулого року тимчасова домовленість, за якою Іран зупинив частину своєї ядерної програми, а міжнародна спільнота скасувала частину накладених проти нього санкцій.

Світова спільнота намагається переконати Іран довести суто мирний характер його ядерної програми, про який стверджує Тегеран, і спростувати підозри світу, що Іран лише прикривається такими заявами й насправді таємно намагається здобути ядерну зброю. Тегеран наразі не надав таких доказів.

XS
SM
MD
LG