Доступність посилання

ТОП новини

Державний ліс для відпочинку екс-міністра Злочевського


Тиждень тому у програмі «Схеми» ми показали маєток екс-міністра екології уряду Азарова Миколи Злочевського. Відзначили його любов до лицарів, фонтанів і симетрії. Дві однакові «фортеці» розташовані дзеркально. На території є лазня і гараж. Та ми звернули увагу на те, що окрім приватної землі, екс-міністр огородив високим парканом ще й 7 гектарів державного лісу. І з’ясували, що зроблено це було за особистим розпорядженням колишнього керівника Київщини Анатолія Присяжнюка. Ліси в користування пана Злочевського дісталися фактично за безцінь. І аж на півстоліття.

Дві масивні будівлі із баштами, як у фортець, розташовані на косі між Київським водосховищем під Вишгородом і обвідним каналом. Вони розташовані на двох ділянках загальною площею 4,48 гектара.

Місцеві мешканці розповідають, що злі охоронці не підпускають їх до берега. Тепер це вихід до води власника палаців. Хоча ще два роки усі бажаючі могли там рибалити.

І ділянки, і будівлі – у власності ТОВ «Великі ключі». Її співзасновники – Владислав та Микола Злочевські. Внесок екс-міністра Злочевського до статутного фонду – понад 22 мільйона гривень.

Але ще під час підготовки попереднього сюжету ми відзначили, що за високим парканом опинилися не лише дві ділянки «Великих ключів», а і ще одна – площею понад 7 гектарів із кадастровим номером 3221888800:33:040:0901. Кадастрова карта вказує, що це не приватна, а державна власність. Ми вирішили з’ясувати, наскільки це законно.

Тому надіслали запити у Вишгородську районну держадміністрацію та Держземагенство України, аби довідатися, чи надавалася ця земельна ділянка в оренду. Здавалося, лише оренда могла б виправдати неприступність території. Але від Держагентства земельних ресурсів надійшла відповідь: «Відомості про оренду земельної ділянки з кадастровим номером 3221888800:33:040:0901 у Державному земельному кадастрі відсутні».

Від Присяжнюка. З любов’ю

Нам вдалося з’ясували, що ці 7 гектарів – лісова ділянка. Вона у постійному користуванні ДП «Вищедубечанське лісове господарство». У коридорі цього відомства ми помітили карту, де вказано, що земля, яку огородив Злочевський, – 159-й квартал.

Головний лісничий Анатолій Шиян пояснив, чому навколо державного лісу з’явився високий паркан, густо обвішаний камерами спостереження: «Садове товариство «Ключі» заключило з ДП «Вищедубечанське лісове господарство» на довгострокове користування корисними властивостями лісів. Саме ця територія і обгороджена. Договір був укладений на підставі розпорядження голови адміністрації області».

Ось це розпорядження 2010 року за підписом регіонала Анатолія Присяжнюка. Виявляється, чотири лісові ділянки загальною площею понад 14 гектарів у межах Хотянівської сільської ради, серед яких і та, якою ми цікавилися, було виділено у довгострокове тимчасове користування (на 49 років) садівницькому товариству «Ключі» для оздоровчих та рекреаційних цілей (створення зони відпочинку).

У такий нехитрий спосіб керівник Київщини часів Януковича передав 14 гектарів лісу для відпочинку, очевидно, особисто екс-міністру екології Злочевському. Адже керівник садівницького товариства «Ключі», яке отримало цей ліс, і директор товариства з обмеженою відповідальністю «Великі ключі», яке володіє і маєтками Злочевського, і ділянками, де вони розташовані – одна людина. Євген Євгенович Марчевський. Тож Микола Злочевський іще 45 років може відпочивати на цих заповітних державних гектарах.

Закон передбачає, що будь-який громадянин має право вільно зайти туди і користуватися корисними властивостями лісів на рівні
Анатолій Шиян

З одного боку, лісничий Анатолій Шиян визнає, що на цю зону відпочинку, взагалі-то, мають право вільно проходити люди: «Немає вільного доступу населення до цієї території. Хоча закон передбачає, що будь-який громадянин має право вільно зайти туди і користуватися корисними властивостями лісів на рівні. Це може бути платно. В залежності від того, як вони поставлять цю справу. Скажімо так: заплатив 5 гривень – зайшов, посидів на лавці».

Але бачить і певний позитив: ліс від людей обгородили, тепер там чисто і не буває пожеж. «В багатьох місцях було займання лісу. То там не було жодного разу. Вони платять додаткові кошти в місцеві бюджети. Там, де довгострокове тимчасове користування надано, платять додатково в місцеві бюджети щорічно близько 450 тисяч гривень», – каже він.

Ліс для обраних

Ми приїхали в Хотянівку, щоб подивитися, як процвітає село від таких серйозних поповнень бюджету коштами «Ключів». Але в сільраді лише посміялися. За словами бухгалтера Галина Скоморовської, за всі 14 гектарів садівницьке товариство «Ключі» платить лише 86 тисяч гривень на рік.

З’ясувавши, що маємо справу із зоною відпочинку, ми приїхали до цієї зони – обгородженої єдиним із маєтком Злочевського парканом. Готові були заплатити і 5, і навіть 20 гривень, аби лише посидіти на лавці з оздоровчою ціллю. Проте ні воріт, ні дверей нам ніхто так і не відчинив. На наші листи у фірми Миколи Злочевського з проханням надати коментар немає відповідей уже більше ніж два тижні.

Виходить, екс-міністру екології було мало землі, на якій він звів свої фортеці у зоні, де, за словами еколога Тетяни Тимочко, взагалі не можна будувати. Він, заручившись прямим розпорядженням керівника Київщини – однопартійця Присяжнюка, огородив додаткових 7 гектарів державного лісу, сплачуючи за користування ним копійки, порівняно з ринковими цінами. І досі може вільно користуватись цими принадами навіть після Революції Гідності.

  • Зображення 16x9

    Максим Савчук

    Журналіст-розслідувач телевізійної програми проєкту розслідувань Радіо Свобода «Схеми». Автор книги «1937» про політичну та бізнесову діяльність Віктора Медведчука після Революції Гідності.

    Народився у селищі Баришівка на Київщині. Здобув освіту інженера в Національному транспортному університеті та філолога в Національному педагогічному університеті ім. М. Драгоманова. Працював у бюро журналістських розслідувань «Свідомо», у газеті «Україна молода», у програмі журналістських розслідувань «Знак оклику» на телеканалі ТВі.

    У 2015 році розслідування «Questions Raised Over Poroshenko’s Role In Valuable Kyiv Land Deal» («Таємниці землі президента Порошенка») потрапило до шорт-листу міжнародного конкурсу асоціації мовників AIB.

    Переможець конкурсу журналістських розслідувань ім. В. Сергієнка (2019 рік) із матеріалом «Зелена родина ру» (про кінобізнес Володимира Зеленського у Росії).

    У 2020 році здобув друге місце на конкурсі журналістських історій DataUp із матеріалом «Американська мрія Віктора Медведчука» (співавтори - Любомира Ремажевська та Олександр Чорновалов).

    Розслідування «Американська мрія Віктора Медведчука» перемогло на Національному конкурсі журналістських розслідувань. Оголошення переможців та нагородження відбулося під час фестивалю розслідувальної журналістики «Межигір’я Фест» в колишній резиденції експрезидента-втікача Віктора Януковича у вересні 2021 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG