Доступність посилання

ТОП новини

Прес-секретар верховного представника ЄС із закордонних справ – дружина лобіста «Газпрому»


Фото з дня весілля Кетрін Рей та Томаса Барроз-Тастетса
Фото з дня весілля Кетрін Рей та Томаса Барроз-Тастетса

Роберт Колсон

Європейський союз каже, що не бачить конфлікту інтересів у тому, що прес-секретар верховного представника ЄС із закордонних справ Федеріки Моґеріні заміжня за лобістом «Газпрому».

Прес-секретар новопризначеного верховного представника ЄС із закордонних справ Федеріки Моґеріні заміжня за партнером брюссельської фірми зі зв’язків з громадськістю, яка лобіює російську державну монополію природного газу, компанію «Газпром».

Прес-секретар Кетрін Рей одружилася з Томасом Барроз-Тастетсом у Франції 19 жовтня 2013 року. Баррос-Тастетс є партнером брюссельської філії лобістської фірми G+. Його онлайн біографія стверджує, що він «допомагає координувати європейську частину всесвітньої консорціуму, який консультує велику міжнародну енергетичну компанію з питань комунікацій та зв’язків із громадськістю».

І хоча «велика міжнародна енергетична компанія» не названа, Баррос-Тастетс часто згадується в ЗМІ як «консультант «Газпрому» з європейських зв’язків із громадськістю». У серпні 2013 року оголосили, що він призначений партнером в G + і є «радником «Газпрому» у відносинах з органами ЄС, про займаються питаннями конкуренції.

Відкритий реєстр Євросоюзу свідчить, що Diversified Energy Communications (для «Газпром-Експорт») є одним із найбільших клієнтів G+, що приносить річний оборот між 300 і 350 тисяч євро. Баррос-Тастетс є одним зі співробітників фірми G+, які «акредитовані для доступу в приміщення Європейського парламенту».

Він був помічений в компанії міністра енергетики Росії Олександра Новака в Брюсселі 29 жовтня, коли Новак перебував у місті з метою газових переговорів із ЄС та українськими чиновниками.

Маргарітіс Шинас, головний представник Європейської комісії, який брав участь у перевірці Кетрін Рей під час її прийняття на посаду, розповів Радіо Свобода в письмовому коментарі, що Рей повідомляла ЄС про професійну діяльність свого чоловіка, включно з інформацією про його роботу на «Газпром».

«Рей пройшла процедури етичної перевірки на прохання Європейської комісії», – написав він і також додав, що Моґеріні «брала участь» у процесі вибору Рей, а не висувала її кандидатуру. Шинас відзначає, що Рей «мовить для Африки, Латинської Америки та країн Перської затоки». А Майя Коціянчич відповідає за європейські справи, в тому числі за Росію. «Тому ми не вважаємо, що існує якийсь потенційний конфлікт інтересів із... обов’язками Рей в комісії», – пише Шинас.

Рей відмовилася дати коментар до цієї статті.

Колишній міністр закордонних справ Італії Федеріка Моґеріні була спірним вибором для заміни Катрін Аштон на посаді керівника закордонних справ Європейського союзу. Критики розглядати її як політично недосвідчену і, можливо, занадто охочу робити поступки президентові Росії Володимиру Путіну.

На той час керівник МЗС Італії Федеріка Моґеріні під час зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним у Кремлі, 9 липня 2014 року
На той час керівник МЗС Італії Федеріка Моґеріні під час зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним у Кремлі, 9 липня 2014 року

Їй подобався Путін і вона не дивиться на світ з точки зору країн Європейського союзу, що межують з Росією
Едвард Лукас

«Я був особливо стурбований тим, що, виглядало як її сліпа зона щодо Путіна. Їй, здавалося, подобався Путін і насправді вона не дивиться на світ з точки зору країн Європейського союзу, що межують з Росією», – каже Едвард Лукас, старший редактор британського часопису Economist, який висловлювався проти кандидатури Моґеріні у соціальних медіа протягом літа.

Лукас та інші спостерігачі ЄС стверджували, що зовнішньополітичну посаду повинен отримати хтось із Центральної Європи, як, наприклад, чинний спікер парламенту Польщі Радек Сікорський, який був тоді міністром закордонних справ країни.

Моґеріні – 41 рік, вона відносно недосвідчений політик, яку обрав прем’єр-міністр Італії Маттео Ренці як міністра закордонних справ в лютому цього року. Усього кілька місяців по тому, Ренці посилено і успішно лобіював її в ЄС, щоб вона замінила Аштон.

Ренці був єдиним главою уряду ЄС, який на саміті ЄС в Брюсселі в жовтні виступив проти нових санкцій проти Росії за її дії в Україні. Ренці також лобіював газпромівський проект газопроводу «Південний потік», який постачатиме російський газ до Італії та інших країни ЄС через Грецію, Болгарію, Сербію та Румунію. Європейська комісія вирішила у грудні 2013 року, що міжурядові угоди з Росією щодо будівництва газопроводу були ухвалені з порушенням правил ЄС щодо конкуренції та недискримінаційного доступу третіх осіб.

Європейський союз має на меті скоротити свою залежність від «Газпрому». Наразі ЄС отримує приблизно одну третину свого газу з Російської Федерації.

Кетрін Рей працює для ЄС із 2000 року, з короткою перервою на роботу для Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй в 2007-2008 роках. Вона була прес-секретарем комісарів ЄС Паскаля Ламі, Янеша Поточніка і Андріса Пієбалгса.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG