Доступність посилання

ТОП новини

США занепокоєні зосередженням російських військ на кордоні з Україною


Сполучені Штати Америки занепокоєні тим, що Росія зосереджує свої війська та озброєння біля кордону з Україною, заявила сьогодні речник Державного департаменту США Джен Сакі.

«Ми маємо інформацію, що Росія передислокувала війська й техніку, зокрема, бронетехніку, за лічені кілометри від кордону», – сказала вона на брифінгу.

Зокрема, вчора США спостерігали зосередження великої кількості танків, інших бронемашин і вантажівок на залізничній станції в Росії приблизно за 25 кілометрів від кордону.

При цьому речник додала, що США наразі ще не мають достеменних незалежних підтверджень останніх повідомлень про те, що Росія вже вводить важку бойову техніку в Україну.

Якщо це підтвердиться, то США засуджують таке вторгнення на українську територію, додала вона. За її словами, це було б іще одним кричущим порушенням «мінських домовленостей», які підписали і Росія, і сепаратисти.

Речник Держдепартаменту повторила позицію США, що «російські війська і озброєння мають бути виведені з України, суверенітет України має бути відновлений уздовж українського боку кордону з Росією, а кордон має перебувати під спостереженням ОБСЄ, і також мають бути негайно звільнені всі заручники».

Вона додала, що на завтра планується зустріч державного секретаря Джона Керрі з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим, і становище в Україні, безумовно, буде однією з тем розмови.

Раніше сьогодні в Києві речник інформаційно-аналітичного центру РНБО Андрій Лисенко повідомляв, що Рада національної безпеки й оборони зафіксувала вчора, зокрема, переміщення 32 танків, 16 гаубиць Д-30, 30 КамАЗів із боєприпасами та живою силою з території Росії в місто Красний Луч Луганської області.

А в Москві Міністерство оборони Росії назвало сьогодні ж провокаційними заяви низки західних посадовців про те, що російські війська збільшують свою присутність на кордоні з Україною. «Ці заяви робилися з посиланням на якісь «повідомлення», без надання фактичних доказів», – стверджують у російському міністерстві.

Напередодні стурбованість даними про рух російських військ до кордону з Україною висловлювали, зокрема, представники НАТО, США, Канади, а також України.

XS
SM
MD
LG