Доступність посилання

ТОП новини

Куди попливуть «Містралі»?


Десантний корабель «Владивосток»
Десантний корабель «Владивосток»

Париж – Франція активно шукає нового покупця для «Містралей». Один із кораблів «Владивосток» вже повністю готовий до передачі Москві, і раніше ця подія була запланована на 14 листопада – одночасно зі спуском на воду другого судна «Севастополь». Однак через події в Україні і тиск на офіційний Париж з боку міжнародної спільноти відправлення універсального десантного корабля до Росії відкладається на невизначений термін.

Французький уряд намагається вийти з нинішньої ситуації дипломатично – остаточно домовленостей з Росією не розриває, але і корабель не віддає. В заручниках опинилися і російські моряки, які прибули ще у червні у французький порт Сен-Назер для кількамісячного навчання і тренування на військовому кораблі. Однак тепер їхнє перебування у Франції затягується, і невідомо чи повернуться вони до Росії на новому судні.

Умови для передачі «Містралей» не виконані

Від французького уряду регулярно лунають заяви про те, що умови для передачі Росії першого «Містраля» поки не виконані. Наприкінці жовтня про це заявив міністр фінансів Франції Мішель Сапен.

Позиція Франції була чіткою від самого початку – на сьогоднішній день умови для доставки «Містралей» не виконані
Мішель Сапен

«Позиція Франції була чіткою від самого початку – на сьогоднішній день умови для доставки «Містралей» не виконані. Коли я кажу про умови, то маю на увазі, що ситуація в Україні має нормалізуватися, що Росія має відігравати у цьому позитивну роль. Нині деякі аспекти стали краще, однак інші викликають занепокоєння. Тому зараз умови не виконуються», – сказав Мішель Сапен.

Минулого четверга таку саму заяву зробив і прем’єр Франції Мануель Вальс на прес-конференції у Белграді. Всі французькі політики роблять акцент на слові «сьогодні» і використовують його як простір для маневру і відтермінування домовленостей. А тим часом президент Франсуа Олланд, за повідомленнями мас-медіа, активно шукає іншого потенційного покупця – це питання було на порядку денному візиту французького президента до Канади минулого тижня, а у складі його делегації був представник компанії DCNS, яка займається будівництвом «Містралів».

Канада і НАТО – нові покупці?

Крім того, група американських сенаторів надіслала до штаб-квартири НАТО офіційний лист із пропозицією альянсу викупити або орендувати «Містралі» у Франції. Речник НАТО підтвердив отримання звернення, але заявив, що подібне рішення потребує консенсусу усіх країн-членів. Чільний аналітик Міжнародного інституту стратегічних досліджень у Парижі генерал Жан-Клод Алар вважає ці пропозиції радше спробами психологічного тиску на Росію, аніж реальною перспективою.

Американські військово-морські та оборонні структури ніколи не купуватимуть французькі кораблі замість власних. Те саме стосується і Канади, і НАТО
Жан-Клод Алар

«Я думаю, що це просто ідеї, які вони поклали на стіл, ніби кажучи: друзі, ми можемо купити ваші «Містралі» для НАТО. Але я особисто не вірю в реалістичність такого сценарію. Я не думаю, що американцям потрібні ще два «Містралі». Американські військово-морські та оборонні структури ніколи не купуватимуть французькі кораблі замість власних. Те саме стосується і Канади, і НАТО», – вважає Жан-Клод Алар.

Так чи інакше більшість аналітиків погоджується з тим, що принаймні до кінця року це питання не буде вирішено.

  • Зображення 16x9

    Євгенія Руденко

    Розповідаю про Францію – політичну, економічну, фестивальну і просто смачну. Народилася у Києві, закінчила Інститут журналістики КНУ імені Тараса Шевченка та стипендіальну програму в Ягеллонському університеті у Кракові. Багато мандрувала і, врешті, останні роки живу у Франції та працюю на Радіо Свобода.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG