Доступність посилання

ТОП новини

США знову засуджують Росію за порушення «мінських домовленостей» і нагадують про санкції


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Сполучені Штати Америки засуджують Росію за те, що вона здійснює дедалі більшу мілітаризацію Донбасу, надаючи сепаратистам танки й інше важке озброєння, заявила у понеділок речниця Державного департаменту США Джен Сакі. Вона послалася на повідомлення спостерігачів місії ОБСЄ, які повідомили про пересування великих військових колон важких озброєнь і танків до лінії фронту останніми днями, а також про обстріли з новою силою Донецького аеропорту й Дебальцевого – за словами речниці, там сепаратисти, як виглядає, мають намір здійснити територіальні захоплення поза межами лінії контакту сторін.

«Немає виправдань цим постійним і невпинним порушенням «мінського протоколу» Росією й її маріонетками. Якщо Росія повністю віддана «мінським домовленостям» і мирові в Україні, тоді вона перестане розпалювати вогонь, надаючи все нові озброєння і підтримку сепаратистам, і виведе всіх російських військовослужбовців і військову техніку з України, а також закличе своїх маріонеток припинити порушення перемир’я, звільнити заручників і перекрити міжнародний кордон», – наголосила речниця.

При цьому вона нагадала: «Як чітко заявляв Білий дім 3 листопада, якщо Москва далі зневажатиме зобов’язання, які вона взяла в Мінську, і продовжить дестабілізацію і свої небезпечні дії, ціна цього для Росії зросте».

Джен Сакі також привернула увагу до повідомлень, що влада Росії «закрила покривалом державної таємниці те, що сталося з її десантниками з Пскова, вбитими в боях на Донбасі влітку». «Ми знаємо, що родини вбитих у бойових діях, можливо, ніколи не зможуть почути від своєї влади правди про те, що сталося з їхніми синами, доля яких тепер оголошена державною таємницею», – сказала речник Держдепартаменту.

Раніше цього ж дня про погіршення становища на Сході України заявляв міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр. Він висловив сподівання, що вдасться «закликати сторони конфлікту в Україні, особливо сепаратистів, а також Росію, знову повернутися до умов «мінського протоколу».

У суботу і неділю Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні повідомляла про пересування на захоплених сепаратистами територіях біля Донецька великих конвоїв військової техніки й важких озброєнь. В одному випадку йшлося про понад 40 вантажівок, із яких 19 везли 122-міліметрові гаубиці, і паливних автоцистерн у Макіївці, а також про 9 танків у Донецьку, в іншому – про колону з 5 системами «Град» біля Свердлового під Донецьком чи про колону вантажівок, із яких 12 везли 122-міліметрові гаубиці, біля Зугреса на Донеччині.

Також у неділю в Росії депутат Псковських обласних зборів депутатів Лев Шлосберг повідомляв про відповідь Головної військової прокуратури Росії на його запит щодо загибелі російських військових із частин, розташованих у Псковській області, в боях в Україні – в документі мовиться, що інформація про заходи, що стосуються військової служби, і про «події, що сталися», складає державну таємницю.

XS
SM
MD
LG