Доступність посилання

ТОП новини

Санкції ЄС проти Росії дієві і ефективні – МЗС Чехії


Любомір Заоралек, міністр закордонних справ Чехії
Любомір Заоралек, міністр закордонних справ Чехії

Прага – Міністр закордонних справ Чеської республіки Любомір Заоралек заявив, що Рада ЄС у закордонних справах на засіданні 17 листопада розгляне ситуацію в Україні як одне з пріоритетних питань. Проте він уникнув відповіді на запитання чи має ЄС посилити санкції проти Росії через проведення так званих «виборів» 2 листопада на теренах, які перебувають під контролем сепаратистів на Донбасі. Засідання Ради ЄС буде першим під головуванням нового Верховного представника ЄС Федеріки Моґеріні і на ньому, за словами Заоралека, будeуть розглядати питання санкцій проти Росії.

В інтерв’ю Радіо Свобода у Празі Заоралек також сказав, що наразі важко говорити чи будуть санкції ЄС проти Росії посилені чи залишені на нинішньому рівні. За його словами, все буде залежати від розвитку подій на цьому тижні та інформації, що її надає спеціальна спостережницька місія ОБСЄ на Донбасі. Глава чеської дипломатії також заявив, що санкції проти Росії дієві і мають ефект.

– Що ви думаєте з приводу перемир’я на Донбасі, яке постійно порушується сепаратистами та російськими військами?

– Знаєте, наступного понеділка ми матимемо засідання Ради ЄС у закордонних справах і Україна буде важливим пунктом порядку денного. Що стосується нинішньої ситуація в Україні, то мені прикро, що вона є дуже важкою зараз. Важко передбачати, як розвиватимуться події далії, адже ситуація може змінитися за короткий відрізок часу. Тому я б хотів почекати наразі з висновками, бо зараз нам надходить інформація від ОБСЄ та інших організацій. Тому наша дискусія наступного тижня на Раді ЄС буде важливою і вона надасть змогу зробити висновки, аналіз та розгляд нинішньої ситуації в Україні.

– Враховуючи ситуацію в Україні, чи Євросоюз має посилити санкції проти Росії чи тримати статус кво з ними?

– Дискусія триває і як сказала Федеріка Моґеріні, це питання лежить на столі. І як ми постійно кажемо – і я можу це повторити – ми розглядаємо питання санкцій в світлі розвитку ситуації на місцях. Це те що ми розглянемо за кілька днів.

– Але чи має ЄС посилити санкції проти Росії?

– Маємо трохи почекати. Ми повинні почекати і прив’язати наше рішення до розвитку подій на місцях. Я хотів би почекати ще кілька днів і потім говорити про розвиток питання із санкціями.

– Але чи працюють санкції проти Росії у нинішньому вигляді на повну силу чи Ви задоволені ефектом від них?

– Я переконаний, що вони спрацьовують. Це справді так! Чітко видно, що вони спрацьовують. Я не можу уявити ситуацію, що ми, Євросоюз, сиділи би і взагалі нічого не робили. Санкції – це був конкретний крок з боку Європейського союзу і я переконаний що санкцій ефективні і корисні для справи.

Міністр закордонних справ Чехії про санкції ЄС проти Росії
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:37 0:00

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG