Доступність посилання

ТОП новини

HRW: на Донбасі застосовували запалювальну зброю


Згорілий внаслідок бойових дій автомобіль, Торез, серпень 2014 року
Згорілий внаслідок бойових дій автомобіль, Торез, серпень 2014 року

Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch оприлюднила доповідь, в якій говориться про використання запалювальної зброї під час конфлікту на Сході України та в Сирії. Правозахисники вказують на потребу зробити суворішим міжнародне законодавство, яке стосується запалювальної зброї, котра є особливо вразливою для людей. До її підвидів відносять зброю з напалмом, термітами, металізованими запалювальними сумішами та особливо одіозним білим фосфором, використання якого на Донбасі не зафіксоване. Доповідь правозахисників презентовано в Женеві, де відбувається міжнародна Конвенція щодо звичайних видів озброєнь.

HRW зафіксувала два випадки використання запалювальної зброї на Сході України – в серпні та жовтні – поблизу Іловайська та в невеликому селі Луганське поблизу Донецька.

Представник HRW і співавтор доповіді Бонні Догерті сказала Радіо Свобода телефоном з Женеви, що правозахисники переконані, що мало місце застосування саме запалювальної зброї на Донбасі.

«Ми дуже впевнені, що це були обстріли з застосуванням запалювальної зброї. Ми не лише говорили зі свідками і бачили спалені будинки, але – що більш важливо – ми бачили уламки запалювальних боєприпасів на місцях. Ми бачили частини ракет, вибухівку, запалювальні матеріали. Бачили ми це в містах і в прилеглих районах, звідки вівся вогонь. Тому ми абсолютно впевнені, що запалювальна зброя була використана», – каже Догерті.

Ми знаємо тип зброї, але не можемо підтвердити, яка сторона несе відповідальність за це
Бонні Догерті

Проте вона додає, що невідомо, хто застосував запалювальну зброю. «Наразі ми не знаємо, яка сторона використовувала цю зброю. Ми знаємо тип зброї, але не можемо підтвердити, яка сторона несе відповідальність за це», – каже вона.

«Не використовували» – речник АТО

Владислав Селезньов
Владислав Селезньов

Речник АТО Владислав Селезньов в інтерв’ю Радіо Свобода заперечив будь-яку можливість використання запалювальної зброї українськими силами.

«Нещодавно Human Rights Watch робила заяви, що ми використовуємо касетні боєприпаси. Ця інформація не підтвердилась, тому я би дуже обережно ставився до такого роду інформація і вимагав би від тих людей, які оприлюднюють такі повідомлення, підтверджень фактів використання, а після того робити такі гучні заяви. Сили АТО не використовують ані касетні боєприпаси, ані запалювальні боєприпаси», – наголосив речник АТО.

Запалювальна зброя має дуже одіозну репутацію, оскільки – буквально випалює людське тіло і його частини. Часом прямо до кісток.

Валентин Бадрак
Валентин Бадрак

«Ця зброя заборонена і така, яка може наносити надзвичайні ушкодження людському тілу. Фактично це є зброя вбивства – причому вбивства висококваліфікованого чи беззаперечного. Причому проблема полягає ще й у тім, що це не просто позбавлення життя – в процесі позбавлення життя людина дуже сильно страждає. І тому використання такої зброї є порушенням міжнародних домовленостей і містить ознаки злочину проти людства», – пояснює український військовий експерт Валентин Бадрак.

За словами Бадрака, нереально, щоби запалювальну зброю використовували українські підрозділи, бо сенсу робити цього для них немає.

Припустити, що Україна використовує заборонену у світі зброю, я не можу. Це абсолютно нереально
Валентин Бадрак

«Можемо бачити, що українські підрозділи навіть дуже обережно діють в ситуаціях, коли вони вимушені боронитися і у відповідь на обстріли реагують дуже обережно і дуже повільно, що навіть викликає критику з боку громадських структур і експертних організацій, які вимагають більш жвавого вогню з українського боку. Тому за таких умов припустити, що Україна використовує заборонену у світі зброю, я не можу. Мені здається, що це абсолютно нереально», – каже Бадрак.

Правозахисниця Бонні Догерті каже, що запалювальна зброя використовувалась «Градами». Їх застосовують обидві сторони під час конфлікту, але особливо активно саме сепаратисти на Донбасі, обстрілюючи українські позиції – навіть після мінського перемир’я.

За її словами, міжнародна спільнота в ідеалі мала би повністю заборонити запалювальну зброю. Нині повністю заборонено її використання авіацією, а також ракетними установками та артилерією в районах, де проживає цивільне населення.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG