Доступність посилання

ТОП новини

МЗС заявляє про порушення в Росії прав ще одного затриманого там українця


У Міністерстві закордонних справ заявили сьогодні про порушення в Росії прав одного з затриманих там громадян України Сергія Литвинова.

Посольство України в Росії направило російській стороні ноту, в якій висловило рішучий протест у зв’язку з незаконними діями Росії, що порушують універсальні норми міжнародного права у сфері дотримання прав та свобод людини. МЗС України вимагає проведення службового розслідування щодо дій російських посадовців, забезпечення дотримання міжнародного права у справі Литвинова, а також його звільнення і повернення в Україну, заявив речник МЗС Євген Перебийніс.

За його повідомленням, позавчора з Литвиновим, якого нині тримають на психіатричній експертизі в «Інституті Сербського» в Москві, зустрівся український консул, і Литвинов у розмові повідомив про грубі порушення його прав під час затримання та про застосування до нього фізичного насилля, катувань та психологічного тиску з боку посадових осіб компетентних органів Росії.

Зокрема, як мовиться в заяві, раніше під час перебування Литвинова в лікарні в Ростовській області до нього в палату зайшли співробітники ФСБ Росії в масках, які вивезли громадянина України з мішком на голові до лісу для «допиту», в перебігу якого йому завдавали удари в груди та в живіт, застосовували до нього інші заходи фізичного насилля з метою отримати бажані свідчення. Такі ж засоби застосовували до нього і в пенітенціарних закладах Ростовської області.

Литвинов також заперечив висунені йому в Росії звинувачення в «убивствах мирних громадян на Донбасі», а також твердження Росії, ніби він є бійцем батальйону «Дніпро», повідомили в МЗС.

XS
SM
MD
LG