Доступність посилання

ТОП новини

В Івано-Франківську поляки відкривають фотовиставку про Холодну війну


У Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника в Івано-Франківську завдяки генеральному консульству Польщі у Львові сьогодні відкрилася фотографічно-історична виставка «Холодна війна. Коротка історія поділеного світу».

Виставку підготувало Бюро публічної освіти Інституту національної пам’яті у Варшаві. На світлинах подані важливі події від Ялтинської конференції у 1945 році, яка підтвердила поділ Європи, до грудня 1991 року, коли було підписано указ про припинення існування Радянського Союзу і коли закінчилася Холодна війна та гонка озброєнь.

На запитання Радіо Свобода, чи така тема виставки пов’язана із подіями на Сході України, генеральний консул Польщі у Львові Ярослав Дрозд зазначив: «Холодна війна є важливою темою нашої історії, нашого досвіду. У молоді такого досвіду і знань замало. І в сьогоднішньому часі, коли знову з’являються чорні хмари від російської сторони, потрібно показувати молоді, що пам’ятаємо про спроби поділу світу. То був поганий час, погані процеси. І хочемо теж показати молоді ті часи, щоб краще розуміли, чому з деякими сусідами часами складно і важко було».

За словами ректора Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, професора Ігоря Цепенди, «ще рік тому таку виставку ми б оцінювали як історію, натомість ця виставка має футурологічне значення, оскільки повертає нас до того, що все може повторитися, якщо людство, суспільства не аналізують події минулого; це віддзеркалення того, що ми можемо мати, що вже стає прелюдією можливої наступної холодної війни».

Виставка проходить у рамках перегляду сучасного польського кіно «Під Високим замком-2014». На цьому тижні івано-франківці мають змогу подивитися понад двадцять польських кінострічок.

XS
SM
MD
LG