Доступність посилання

ТОП новини

Верховний суд Росії відклав розгляд позову про ліквідацію «Меморіалу»


Верховний суд Росії відклав на 17 грудня розгляд позову Мін’юсту про ліквідацію правозахисного товариства «Меморіал». Раніше про це просили обидві сторони процесу.

Міністерство юстиції подало позов про ліквідацію «Меморіалу», посилаючись на численні порушення правозахисним товариством норм закону і двох винесених попереджень. Раніше Московський міськсуд визнав законною вимогу прокуратури визнати «Меморіал» іноземним агентом. «Меморіал» натомість вважає претензії формальними, але готовий усунути виявлені порушення на конференції в кінці листопада. У зв’язку з цим і товариство, і відомство попросили Верховний суд Росії відкласти засідання.

Раніше «Меморіал» просив Міністерство юстиції відкликати позов, оскільки всі висунуті відомством претензії будуть задоволені в кінці листопада.

Заснована в Москві в 1989 році під егідою лауреата Нобелівської премії миру Андрія Сахарова організація доклала чимало зусиль, щоб розкрити репресії комуністичного режиму і боротися з порушенням прав у сучасній Росії.

Гельсінкська комісія США, яка є урядовим агентством із контролю порушення прав людини в усьому світі, називає спробу ліквідувати «Меморіал» «очевидною спробою заглушити голос власної совісті».

XS
SM
MD
LG