Доступність посилання

ТОП новини

Розподіл посад в новому Кабміні не обійшовся без інформаційної війни


Арсеній Яценюк, прем’єр-міністр України та Петро Порошенко, президент України (зліва на право)
Арсеній Яценюк, прем’єр-міністр України та Петро Порошенко, президент України (зліва на право)

Київ – Сьогодні очільники парламентських фракцій, які ведуть переговори про створення більшості в новообраному парламенті, мають підписати та оприлюднити текст коаліційної угоди. Паралельно переможці виборів – «Народний фронт» та Блок Петра Порошенка – ведуть переговори про склад нового уряду, який знову має очолити Арсеній Яценюк. Утім, на відміну від першого уряду Яценюка, міністрів якого обговорювали в широкому колі та представляли на Майдані, переговори щодо другого уряду тривають без розголосу.

За попередньою інформацією, в основу коаліційної угоди між п’ятьма фракціями покладено текст розроблений у «Блоці Петра Порошенка». Інші учасники переговорного процесу – «Народний фронт», «Самопоміч», Радикальна партія та «Батьківщина» – робили зауваження та вносили правки. Коаліційна угода складається з двох розділів: принципи роботи коаліції та реформи, які коаліція має намір втілювати. Попередньо йшлося про 13 реформ у різних галузях – від оновлення влади та боротьби з корупцією до соціально-економічних змін.

Політолог Володимир Фесенко зазначає, що тривалість переговорів зумовлена, насамперед, несподіваними результатами виборів.

Є два переможці виборів – «Блок Порошенка» і «Народний фронт». Якби був один – усе було б швидше
Володимир Фесенко

«Є два переможці виборів – «Блок Порошенка» і «Народний фронт». Якби був один – усе було б швидше. Друга причина – позиції переможців виборів розрізнялися і щодо структури угоди, і щодо стосунків між коаліцією та урядом. Третя причина – необхідність розширення формату коаліції. Усе це об’єктивно затягує час», – зазначає експерт.

Однак, зазначає експерт, в європейських країнах коаліційні переговори також бувають тривалими.

Балога вважає, що став жертвою кулуарщини

Учасники переговорів щодо створення нової більшості кажуть, що склад нового уряду на даний момент не обговорювався. Однак, за неофіційної інформацією, кадрові питання вирішуються на рівні президента, прем’єра та їхніх найближчих соратників.

На відміну від першого уряду Яценюка, міністрів якого обговорювали в широкому колі Ради Майдану та представляли на Майдані, кандидатури другого уряду обговорюють у вузькому колі за зачиненими дверима. Закритість переговорів призводить до поширення неперевіреної та неправдивої інформації про можливі кадрові призначення. Зокрема, екс-міністр надзвичайних ситуацій та екс-голова президентського секретаріату Віктор Балога заперечив інформацію про своє можливе призначення на посаду міністра внутрішніх справ. Появу таких чуток він пояснив «хворобою української влади, яка звикла все вирішувати кулуарно».

Поява неправдивої інформації про можливі кадрові призначення свідчить про боротьбу за посади в новому уряді.

Хочуть посилити протиріччя між учасниками переговорів, підкидаючи фейкові новини. Про Балогу – це спеціально для того, щоб зберегти Авакова на посаді міністра внутрішніх справ
Володимир Фесенко

«Хочуть посилити протиріччя між учасниками переговорів, підкидаючи оці фейкові новини. Про Балогу – це спеціально для того, щоб зберегти Авакова на посаді міністра внутрішніх справ. Це спроба дискредитувати іншу сторону», – вважає Володимир Фесенко.

Найсерйозніша боротьба йде довкола посади міністра внутрішніх справ. У «Народному фронті» хочуть зберегти за чинним главою відомства Арсеном Аваковим, тоді як соратники президента воліли б бачити на цій посаді свою людину. Не виключено що на чолі МВС може стати нейтральна постать.

Якщо ми говоримо про силові міністерства, то, можливо, на чолі них мають стояти не політики. Тому що ми бачимо спроби політизації речей
Олексій Гарань

«Той результат, який показав «Народний фронт» – несподіваний на користь «Народного фронту» – призвів до того, що «Народний фронт» почав претендувати на надто багато посад. В тому числі, на посаду спікера. Але має бути певний баланс. Якщо ми говоримо про силові міністерства, то, можливо, на чолі них мають стояти не політики. Тому що ми бачимо спроби політизації речей, до яких має бути суто професійний підхід», – вважає політолог Олексій Гарань.

Персональний склад нового уряду обіцяють представити у перший день роботи новообраної Верховної Ради – наприкінці листопада чи на початку грудня.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG