Доступність посилання

ТОП новини

Сепаратисти мають зупинити вбивства під виглядом «смертних вироків» – Amnesty International


Проведення «народного суду» «ЛНР», разом із фактами жорстокого поводження щодо полонених і вбивств у формі страт, є кричущим порушенням міжнародного гуманітарного права, заявляє Amnesty International.

Сьогодні організація випустила документ, спрямований на мобілізацію своїх прихильників у всьому світі з метою створення тиску на угруповання.

«Відповідно до міжнародного права, покарання будь-якої особи можливо тільки за рішенням законно заснованого суду, який відповідає всім стандартам справедливого судового розгляду», – сказав Богдан Овчарук, речник Amnesty International в Україні.

«Проведення «народних судів» сепаратистами є нічим іншим, як цинічною спробою виправдати вбивства людей. Винесення і виконання вироків представниками самопроголошених сепаратистських республік можуть становити воєнні злочини», – додав він.

В Акції термінової допомоги Amnesty International закликає батальйон «Привид» й інші озброєні групи, які де-факто контролюють частину Луганської і Донецької областей, утриматися від будь-яких подальших розглядів справ проти осіб, обвинувачених в скоєнні злочинів, і зокрема, не здійснювати жодних вбивств полонених, скоєних у формі страт.

Звернення, які писатимуть прихильники позиції організації, також містять вимогу до сепаратистів гарантувати, що до всіх полонених ставитимуться гуманно і не піддаватимуть їх жорстокому поводженню, тортурам або іншим видам насильства.

У правозахисній організації нагадали, що збройна група сепаратистів, яка протистоїть силам уряду на сході України, опублікувала 30 жовтня на YouTube відео з назвою «Перший народний суд Новоросії». На відео зображено публічні збори в Алчевську, що на захід від Луганська, очолювані сепаратистським командувачем. Під час зборів відбулося голосування шляхом підняттям рук за страту особи, звинуваченої у зґвалтуванні, і за примусове відправлення на лінію фронту іншої особи для боротьби з про-Київськими силами.

XS
SM
MD
LG