Доступність посилання

ТОП новини

«Українські військові воюють із російською армією» – Цимбалюк


Знищений танк Т-72, який ймовірно був російським. Старобешеве. 2 жовтня 2014 року
Знищений танк Т-72, який ймовірно був російським. Старобешеве. 2 жовтня 2014 року

Олена Риковцева

Як розцінити заяву заступника представника Росії в Раді безпеки ООН про те, що «Війська Росії не загрожують Україні і пересуваються своєю територією»? Це обговорюють Юрій Бутусов («Цензор.нет»), Віктор Литовкін (ТАРС), Роман Цимбалюк (УНІАН), Майкл Бом (американський журналіст).

– Російські війська не загрожують Україні, вони пересовуються своєю територією – так висловився заступник представника Російської Федерації при Раді безпеки ООН. Ми будемо розбиратися, що ж це значить, що відбувається на території Донбасу, чи дійсно там спостерігається пересування російських військ, як до цього ставиться Росія, як ставиться Україна.

Віктор Литовкин
Віктор Литовкин

Віктор Литовкин: Я думаю, що це величезне перебільшення, більше того, брехня. Що таке російські війська і взагалі, що таке поняття «війська»? Це підрозділи, озброєні танками, артилерією, системами протиповітряної оборони, прикриті вертольотами, літаками штурмової авіації. Хто-небудь спостерігав або бачив над Україною російські літаки чи вертольоти? Ніхто не бачив і навести таких прикладів не може. Хто-небудь бачив російські системи управління на українській території, системи управління боєм, які притаманні будь-яким військам, без яких війська не діють? Ніхто не бачив і сказати цього не може. Ні радіолокаційних станцій російських, ні російських систем зв’язку, ні управління, їх немає на території України і ніколи не було. Тому всі ці розповіді – це розповіді для обивателів на користь бідних, це спроба виправдати активні дії НАТО біля кордонів Росії і виправдати поразку української армії, яка, безумовно, бездарно воює, вона не готова до тієї війни, на яку її кинув український уряд. Коли українська армія втрачає свою бойову техніку, свої танки, артилерію, свої боєприпаси залишає ополченцям, ополченці використовують цю техніку в боротьбі проти регулярної української армії, і ось цю техніку, пересування цієї техніки оголошують російською. Вибачте, так само можна будь-яку техніку, яка пересувається (в тій же Польщі літаки МІГ-27 літають), теж можна говорити, що це російські літаки. Це неправда все, про що говориться.

– Тут я повинна сказати одну річ, яка мене дуже насторожила. Я телефонувала сьогодні дуже хорошому військовому експерту, він працює в експертній військовій раді при уряді Російської Федерації, ви знаєте, він відмовився брати участь в ефірі. Мене вразило формулювання, я навіть записала його для себе, він сказав: «І брехати не хочеться, і правду сказати не можу. Тому пошукайте, будь ласка, записного пропагандиста». Я не стала шукати ніякого записного пропагандиста, ми будемо чесно розмовляти з людьми, які готові розмовляти на ці теми. Юрій Бутусов, будь ласка, Ваша оцінка ситуації.

Юрій Бутусов
Юрій Бутусов
Враховуючи, яка кількість «вантажу-200» надійшла до Росії, дивно чути, що є якісь співробітники російських ЗМІ, які з цим не знайомі
Юрій Бутусов

Юрій Бутусов: Я трошки здивований, чому тема обговорення: чи є російські війська. Я не можу вам сказати, що конкретно з російських військ, які саме підрозділи прямо зараз перебувають на Донбасі, але враховуючи, яка кількість «вантажу-200» надійшла до Росії, мені здається, дивно чути, що є якісь співробітники російських ЗМІ, які з цим не знайомі.

Є вже офіційні документи Військової прокуратури Росії, що підтверджують загибель військовослужбовців 76 десантно-штурмової дивізії, 2-ї бригади спецназу, 8-ї мотострілецької бригади, 18-ї стрілецької бригади
Юрій Бутусов

Ви знаєте, після того, як є вже офіційні документи Військової прокуратури Росії, що підтверджують загибель військовослужбовців 76 десантно-штурмової дивізії Російської Федерації, 2-ї бригади спецназу, 8-ї мотострілецької бригади Російської Федерації, 18-ї стрілецької бригади Російської Федерації, коли приходять трупи, коли батьки дають інтерв’ю в російських ЗМІ і кажуть, що наших дітей убили в Україні, проклинають Путіна і всю цю божевільну кремлівську банду.

Я здивований, що я чую, що якийсь чоловік не в курсі того, що російські війська вторглися в Україну і вбивають своїх братів-українців. Це дивно і, на жаль, для нас ще один яскравий показник, що в Росії російське керівництво, державні ЗМІ просто далекі від життя, від реальності, і вони просто втратили зв’язок з нами, з Україною, з життям. Це жахливо, це трагедія не тільки України.

– Який зв’язок – вони воюють. Про який зв’язок Ви зараз говорите?

Юрій Бутусов: Я щойно почув людину, яка говорить, що російських військ немає. Трупи є, російські солдати мертві є, їх ховають, вся Росія про це говорить, а людина каже – російських військ немає.

– Про ці останні пересування, через які було зібрано нараду, термінове засідання Ради безпеки ООН за ініціативою американської сторони, тут є підтвердження, Ви вважаєте, що це доведено?

Юрій Бутусов: Це офіційна заява місії спостерігачів ОБСЄ, в складі якої є російські співробітники. Це офіційна позиція, що російські війська перекидаються через кордон в Україну. Як можна говорити, що ми нічого не знаємо? Це факт.

– Я слухала в прямому ефірі по «Росії-24» брифінг представника Міністерства закордонних справ Російської Федерації, він сказав, що у п’ятницю за узгодженням з українською стороною (що мене вкрай здивувало, тому що донині я ні про які узгодженнях не чула), 82 вантажівки, черговий гуманітарний обоз, 650 тонн вантажу відправляться на територію Луганської та Донецької областей. Він сказав, що це вже дев’ята тисяча тонн гуманітарного вантажу. Ви щось чули про те, що українська сторона дала згоду?

Всі ці «гуманітарні вантажі» – це чиста піар-акція. Постійно ходять колони з військами, зі зброєю
Юрій Бутусов

Юрій Бутусов: Ми ніякої згоди не даємо. Уже давним-давно через кордон з Україною йдуть вантажі без всякого контролю. Насправді всі ці «гуманітарні вантажі» – це чиста піар-акція. Постійно ходять колони з військами, зі зброєю. Постійно вагони з боєприпасами розвантажують по наших позиціях російські найманці, які там воюють, вони цього не приховують, вони дають інтерв’ю, що вони з Росії.

– Я правильно вас зрозуміла, що вантаж вантажем (можливо, це дійсно гуманітарний вантаж), а є ще зовсім інші колони, які не мають до нього ніякого стосунку?

Юрій Бутусов: Поки що немає ніяких доказів, що Росія перекидає на Донбас гуманітарні вантажі. Докази, що туди перекидаються війська, бойова техніка і снаряди, є. Ви знаєте, російського виробництва якусь тушонку і макарони ще ніхто ніколи не показував, там продукти всі українського виробництва. Українська гуманітарна допомога, яка з Україною йде, так, це є, а російські продукти, ними, окрім як російські солдати, в Україні не користується ніхто. Мирне населення цієї гуманітарної допомоги не бачить.

– Ми не будемо зараз розповідати, що, можливо, там є російські війська, можливо, там немає, давайте виходити з того, що сьогодні фіксує місія спостерігачів ОБСЄ, що так, ми бачимо, що переміщається техніка, ми бачимо рух через кордон. Ми будемо тільки раді помилитися, але якщо так, якщо намічається серйозний рух через кордон, якщо правда те, що готується наступ сепаратистів за допомогою цієї нової техніки, як ви вважаєте, чи підтримають росіяни (коли вони в цьому переконаються, коли їм перестануть говорити, що це неправда, а скажуть, що Росія дійсно воює, Росія вступила в нову фазу цієї війни), чи підтримають росіяни це нове вторгнення на тлі того, що падає рубль, дорожчають продукти, абсолютно не зрозуміло, що буде далі з фінансовою системою країни, можливі нові санкції. Тому чи готові росіяни до нового падіння рівня життя за те, що ці війська дійсно, можливо, увійшли на цю територію і готують нові атаки на українську сторону? Це питання слухачам. Майкле, ви ознайомилися з тим, як відбувалося засідання Ради безпеки. Висунули одні свої аргументи, інші свої. Вам, як людині сторонній як журналісту, як аналітику, чиї аргументи здалися більш мотивованими?

Майкл Бом
Майкл Бом
Мені нагадує це радянський час, коли висували претензії з приводу дисидентів – дисидентів у нас немає і кінець розмови
Майкл Бом

Майкл Бом: Якщо чесно, мені трошки набридло, це як дежавю, як казка про білого бичка. Ми вже це чули, що є докази, а Росія каже, що ні. Мені нагадує це радянський час, коли висували претензії з приводу дисидентів – дисидентів у нас немає і кінець розмови. Тут все зводиться до репутації. Звичайно, Росія буде говорити, що йде інформаційна війна, і НАТО бреше, як усі брешуть в інформаційній війні. Це не дуже витримує критику, є межа. Кожна сторона по-своєму займається пропагандою, але не в такій мірі. Литовкін сказав, що, звичайно, НАТО треба виправдати себе, створити такий образ ворога. ОБСЄ теж треба виправдовувати себе, ОБСЄ теж бреше? Це все дуже убого звучить і не дуже переконливо. З одного боку, я не знаю, кому вірити, тому що це дійсно інформаційна війна, але якщо треба вибрати одну сторону, то, звичайно, я б вибрав ту сторону, у якої є якась репутація, більш міцна репутація.

– Романе, скажіть, будь ласка, яке у Вас враження складається від усіх цих повідомлень? Ви відчуваєте, що було доведено нове вторгнення, я не хочу використовувати це слово...

Вторгнення російських окупантів на територію України. Пора назвати речі своїми іменами
Роман Цимбалюк

Роман Цимбалюк: Використовуйте – вторгнення російських окупантів на територію України. Пора назвати речі своїми іменами.

– Добре, я не буду соромитися, Ви це зробили за мене. Чи було це?

Коли була окупація Криму, теж говорили, що це не російські війська, це якісь «зелені люди», ввічливі
Роман Цимбалюк

Роман Цимбалюк: По-перше, вторгнення відбувається, це не тільки зараз зафіксовано, це вже відбувається далеко не один місяць. Судячи з усього, в Російській Федерації так: ми ніколи в це не повіримо, поки це не озвучить президент Російської Федерації Володимир Путін. Знаєте, коли була окупація Криму, теж говорили, що це не російські війська, це якісь «зелені люди», ввічливі, не дуже, викидали сухпайки з надписом «Армія Росії». Потім після цього всі говорили, що це російська армія. Сергій Шойгу, головний військовий Російської Федерації, як він сказав? Він сказав, що це все нісенітниця, ви не знайдете в темній кімнаті чорну кішку, тим більше, якщо ця кішка ввічлива.

Путін сказав. Перекладаю на зрозумілу мову міжнародного права: ми спочатку окупували територію, після цього ми провели референдум
Роман Цимбалюк

Проходить трошки часу і президент Російської Федерації Володимир Путін не так давно сказав: так, ми блокували українські частини перед референдумом. Перекладаю на зрозумілу мову міжнародного права: ми спочатку окупували територію, після цього ми провели референдум. Тут точно така ж історія.

Українські військові воюють із російською армією, є там якась кількість «ополчення», ми їх називаємо терористами і бойовиками
Роман Цимбалюк

Мені, чесно кажучи, зрозуміло, що зараз почнуться дзвінки на тему, навіщо ви запросили бандерівців, але я вам можу сказати одне, що українські військові воюють із російською армією, є там якась кількість «ополчення», ми їх називаємо терористами і бойовиками. Я людина не військова, але зрозуміло, що не може так зване «ополчення» обстрілювати протягом місяця українських кіборгів в аеропорту з того, що воно захопило нібито в української армії. Якщо хтось бачив, як скоюється залп установкою «Град», він прекрасно зрозуміє, що один залп декількох машин – це цілий КАМАЗ. Виникає питання: де ж вони стільки захопили? Воно що, з неба падає? Я не знаю, про що ми говоримо, Росія не визнає! Якщо громадянам Росії зручніше так, коли вони знають, що російська армія набагато більш кваліфікована, вбиває українців, точно таких же російськомовних хлопців, як і вони, заради Бога, виправдовуйтесь, можете вірити у що завгодно.

Оригінал матеріалу на сайті Російської редакції Радіо Свобода

Антивоєнний заклик, поширений у соцмережах
Антивоєнний заклик, поширений у соцмережах

На цю ж тему:

Державна таємниця Росії. Загиблі на Донбасі російські десантники

На Донбасі воює 75% «ополченців» із Росії – друг 18-річного загиблого юнака

Втрати російської армії на Донбасі сягають до 4360 осіб – Васильєва

У Росії в СІЗО помістили 73-річну правозахисницю, яка розслідувала справи про загибель солдатів

Російські вояки на Донбасі. Наказано брехати

Зниклі безвісти вояки Росії на Донбасі

Місто Росії, яке чекає на труни з Донбасу

Російські вояки повертаються у трунах зі «смертельної відпустки»

У російському Брянську «афганці» проти війни в Україні

Секрети «таємної війни Путіна»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG