Доступність посилання

ТОП новини

Тріумф космічної механіки, головні герої якого – українські учені


Зонд під назвою «Філи» після благополучного приземлення на комету відому як 67P/Чурюмова-Герасименко, 13 листопада 2014 року
Зонд під назвою «Філи» після благополучного приземлення на комету відому як 67P/Чурюмова-Герасименко, 13 листопада 2014 року

Міжнародні ЗМІ активно обговорюють повідомлення від Європейського космічного агентства про те, що спеціальний модуль апарату «Розетта» сів на комету 67P. «Розетту» запустили 2 березня 2004 року для вивчення ядра, хімічного складу та еволюції комети Чурюмова-Герасименко. Апарат ніс на собі зонд під назвою «Філи», який мав від’єднатися від «Розетти» і «причепитися» до комети. Як це вдалося, чому комету називають «Чурі» і яке відношення вона має до України?

Учені, дослідники, астронавти зібралися у центрі управління польотами Європейської космічної агенції, що в Дармштадті. Вони всі щасливі, вітають один одного: зонд «Філи» успішно від’єднався від космічного апарату «Розетта» і сів на комету Чурюмова-Герасименко. Або скорочено: «Чурі». Таку назву комета отримала на честь українського астронома Клима Чурюмова.

«Я відкрив комету 45 років тому. Це сталося так: 1969 року Київський державний університет зібрав експедицію астрономів до Алма-Ати. У ній брала участь також і Світлана Герасименко. Я керував експедицією, а Світлана Герасименко була тоді студенткою випускного курсу».

Комета Чурюмова-Герасименко, 3 серпня 2014 року
Комета Чурюмова-Герасименко, 3 серпня 2014 року

Дізнатися, звідки взялася вода на Землі?

Український учений Клим Чурюмов відкрив комету з офіційною назвою 67P/Чурюмова-Герасименко із фотографій, які зробила Світлана Герасименко. Нині у роботі місії «Розетта» беруть участь численні учені кран Європейського союзу, США, Японії і Тайваню. Усі вони сподіваються, що нові дані допоможуть у розумінні процесів еволюції Сонячної системи і появи води на Землі.

«Це великий день для учених, котрі вивчають комети, а також для науки і людства загалом. Нині кожен міг спостерігати за цією кометою. Я гадаю, що ця місія – є тріумфом космічної механіки. Це – винятковий, ще досі небачений експеримент в історії науки», – говорить Клим Чурюмов

Побачили те, що завжди було приховане

Людство вперше намагається посадити зонд на комету. Її розміри становлять чотири кілометри завдовжки та один-два кілометри завширшки. Сам зонд завбільшки з автомобіль.

Екегард Кюрт, відповідальний за розробку технічних приладів на «Розетті», зазначає: «Уперше у нас з’явилась можливість побачити те, що впродовж років для людства було приховане. Це космічні тіла, що виникли понад чотири мільярди років тому, з тих пір мало змінилися. Можливо, вони допоможуть нам відповісти на запитання, який стосунок вони мають до нас – землян».

Великий день в історії науки

Чому було обрано саме комету «Чурі»? Учений – дослідник мінералів, і колишній керівник Берлінського природознавчого музею Дітер Штефлер, який бере участь в експерименті, пояснив, що це – почасти випадок. Місія мала розпочатися 2003 року, а тоді саме комета Чурюмова-Герасименко була найбільш доступною.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG