Доступність посилання

ТОП новини

Чи підуть російські сили в наступ у найближчі дні?


Українська САУ
Українська САУ

Київ – 16 листопада – ця дата почала спливати в різних джерелах і прогнозах щодо можливості нового наступу сепаратистів та російських сил на Сході України. Президент Петро Порошенко запевнив, що українські війська готові дати відсіч, і жодних підстав для паніки немає. Втім, і українські, і російські експерти доходять висновку, що тих сил, які Росія зосередила на кордоні та на територіях, контрольованих бойовиками, не достатньо наразі для широкомасштабного наступу.

Речник Інформаційно-аналітичного центру РНБО України Андрій Лисенко відзначає, що станом на п’ятницю, 14 листопада, далі спостерігаються переміщення як сепаратистів, так і російських військ вздовж лінії зіткнення та кордону.

Андрій Лисенко
Андрій Лисенко

«Ми далі фіксуємо переміщення концентрації угруповань російських військ та бойовиків на лінії розмежування та вздовж кордону України з Росією. Найбільша активність російських найманців спостерігається на Донецькому, Луганському та Дебальцевському напрямку», – повідомив він.

Андрій Лисенко додав, що, намагаючись встановити контроль над Донецьким аеропортом, проросійські бойовики зосередилися «на спробах знищення комунікацій між захисниками цього стратегічного об’єкту та основними силами АТО».

«Порох потрібно тримати сухим» – Порошенко

Петро Порошенко
Петро Порошенко

Президент України Петро Порошенко заявив на п’ятничному засіданні керівників силових відомств, що «порох треба тримати сухим», але панікувати українцям немає чого.

Жодних підстав для того, щоб піддатися паніці, не існує. Втілені в життя серйозні кроки з підготовки наших Збройних сил
Петро Порошенко

«Жодних підстав для того, щоб піддатися паніці, не існує. Нами розроблені й за останні два місяці втілені в життя серйозні кроки з підготовки наших Збройних сил та інших підрозділів для захисту України. Ми бачимо вирішення питання окремих районів Луганської та Донецької областей виключно політичним, мирним шляхом. Але сили, потрібні для захисту держави, ми маємо в своєму розпорядженні. Порох потрібно тримати сухим», – зауважив верховний головнокомандувач.

Втім, українським військовим вдалося отримати з першоджерел дані про підготовку незаконних збройних формувань до наступу в найближчі вихідні.

Порошенко: армія здатна і готова захищати кордони України
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:32 0:00


У незаконних збройних формувань на найближчі вихідні оголошена мобілізація – боєць «Київ-2»

Приміром, боєць батальйону «Київ-2» Євген Карась мав змогу днями особисто поспілкуватися з представниками одного нерегулярного загону сепаратистів, російських казаків та заступником командиру батальйону «ДНР» «Кальміус». На блокпості під Волновахою бійці «Київ-2» затримали двох чоловіків, які, як виявилося, мають зв’язок із незаконними збройними формуваннями. І їхні мобільні телефони містили відповідні контакти.

У них є інформація, що на вихідних вони почнуть наступати, але такого, щоб був точний час і наказ, то такого в них немає
Євген Карась

«У всіх трьох немає точної інформації, коли саме цей наступ буде, але у всіх трьох тотальна мобілізація саме на ці вихідні. В ополченців відпустка перед вихідними. У казаків – сподівання, що, нарешті, вони матимуть можливість піти в наступ, але вони не казали, хто їм дає цей наказ. «Кальміус» сказав, що в них усі війська стягнуті вже кілька днів на якісь вихідні позиції. Вони чекають, що, нарешті, отримають наказ. Тобто у них є інформація, що на вихідних вони почнуть наступати, але такого, щоб був точний час і наказ, то такого в них немає», – розповів Євген Карась.

Бойовики можуть оточити Маріуполь, але сил для глибокої операції не мають – експерт

Склад і обсяг сил та засобів, які були перекинуті, не достатні для того, щоб провести глибоку операцію і наступати. Просто у них немає сил і ресурсів
Костянтин Машовець

Український військовий експерт, координатор групи «Інформаційний спротив» Костянтин Машовець зазначає: «Склад і обсяг сил та засобів, які були перекинуті, не достатні для того, щоб провести глибоку операцію і наступати на Крим, Запоріжжя, Харків. Просто у них немає сил і ресурсів. Якісь обмежені, локальні дії вони можуть чинити: оточити Маріуполь або Дебальцевський плацдарм, вдарити по Луганській області. Просунутися на ділянці в напрямку Авдіївки, Донецького аеропорту чи під Волновахою. Проте я б не наважувався говорити про масштабні дії».

Олексій Мельник
Олексій Мельник

Співдиректор програм з міжнародної безпеки Центру Разумкова Олексій Мельник оцінює ймовірність нового наступу як доволі високу: від 50 до 75%.

«Є всі підстави говорити, що ймовірність майбутньої ескалації є досить висока. Разом з тим варто пам’ятати також про те, що це не може бути стопроцентним підтвердженням того, що наступ чи активні бойові дії обов’язково розпочнуться. Я б оцінив цю ймовірність: 50% на 50% чи навіть 75% на 25% на користь того, що наступ буде. При цьому слід врахувати, що найбільш вдалою та успішною тактикою Путіна до цього був шантаж», – відзначає експерт.

Він додає, що супротивник, імовірно, здійснюватиме маневри, покликані відволікати увагу й сили, і потім вдарятиме по зовсім інших напрямках.

Росія буде готова до широкомасштабного наступу в січні-лютому – Фельгенгауер

Павло Фельгенгауер
Павло Фельгенгауер

Російський військовий аналітик Павло Фельгенгауер наголошує на тому, що Кремль не допустить військової поразки сепаратистів на сході України, цим можна пояснити перекидання чергових численних конвоїв військової техніки, спорядження та найманців через неконтрольовану Україною ділянку кордону. Бойові дії з боку сепаратистів провокуватимуть українських військових на відповідь і «чим гірше буде сепаратистам», тим імовірніше, що Росія їх далі активно підтримуватиме, відзначає аналітик.

Але зараз, як він переконаний, Росія не готова до широкомасштабного наступу на Україну, не в останню чергу через те, що там зараз триває мобілізація осінніх призовників, які мають замінити 150 тисяч тих, чий термін служби закінчився.

До Нового року широкомасштабний наступ украй малоймовірний. Взимку, у січні-лютому або в березні – так
Павло Фельгенгауер

«Зараз до Нового року там нічого такого не буде. Там можливі якісь локальні бої, війна на виснаження, але широкомасштабний наступ украй малоймовірний. Взимку, у січні-лютому або в березні – так. Це інша справа», – вважає російський експерт.

Павло Фельгенгауер також пояснює, що наразі в Росії немає сил, потрібних для того, аби завдати Україні «потужного удару». Інші варіанти наступу коштуватимуть великих людських втрат.

У нас немає сил, щоб завдати Україні потужний, нищівний удар
Павло Фельгенгауер

«Зараз це взагалі неможливо. Це вкрай буде непопулярне в Росії. Для цього існують різні причини. У нас немає сил, щоб завдати Україні потужний, нищівний удар. Для цього потрібно діяти по всій лінії кордону аж до білорусів, і в Харкові, і в Сумах, і в Полтаві – скрізь потрібно наступити. Інакше якщо ти рухаєшся вузьким коридором уздовж Азовського моря, то будуть великі втрати й складнощі. Це всі розуміють чудово. Це буде вкрай непопулярно в Росії, де до 70% населення не хочуть, щоб російські регулярні війська допомагали «ополченцям» та діяли на Донбасі», – відзначає він.

Таким чином, наразі більшість експертів визнають, що накопичених на кордонах і на контрольованій бойовиками території сил недостатньо для широкомасштабного наступу, проте позиційні бої гарантовано відбуватимуться.

Тим часом 15-16 листопада в австралійському місті Брісбен відбуватиметься саміт країн G20, в якому братиме участь Росія. Вочевидь, до закінчення цієї події якихось суттєвих змін на сході України очікувати не варто, припускають експерти.

На цю ж тему:

14.11.2014
Росія перед розширенням агресії бере під контроль бойовиків – експерт

Найближчим часом будуть локальні зіткнення на Донбасі, але поки Росія не готова до широкомасштабного вторгнення – Романенко далі
13.11.2014
У неділю Росія може здійснити наступ на українські позиції

Силові структури України повідомляють про перекидання російських військ на Донбас і очікують можливого наступу. Росія все заперечує далі
  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG