Доступність посилання

ТОП новини
На Карловому мості у Празі згадували про Україну, яка виборює свою свободу сьогодні
На Карловому мості у Празі згадували про Україну, яка виборює свою свободу сьогодні

Чехія: 25 років по революції і «червоні картки» «проросійському президентові»

У Празі не забували цього дня і про Україну, яка виборює свою свободу сьогодні

У Чехії в понеділок, 17 листопада, державне свято – День свободи і демократії, річниця початку Оксамитової революції в тодішній Чехословаччині. Цього року воно особливе: від тих подій минає 25 років.

Саме 17 листопада 1989 року відбулася велика студентська демонстрація в центрі Праги, учасників якої жорстоко побила поліція. Це викликало нові протести, страйки й демонстрації вже по всій Чехословаччині. Наприкінці листопада все керівництво Компартії Чехословаччини подало у відставку, а у грудні був призначений перший переважно некомуністичний уряд Чехословаччини з моменту встановлення комуністичного режиму в 1948 році. Лідера Празької весни 1968 року, яку розчавили радянські танки, Александра Дубчека обрали головою федерального парламенту, а президентом Чехословаччини наприкінці грудня обрали Вацлава Гавела.

В офіційних заходах – відкритті пам’ятної дошки у Празі і зустрічі зі студентами – взяли участь президенти п’яти країн. Крім чеського, до столиці країни прибули президенти Польщі, Словаччини, Угорщини й Німеччини.

Але цього року, крім згадки про ті події, молодь і активісти переймаються й яскравою проросійською позицією нинішнього президента Чехії Мілоша Земана. Громадянська ініціатива «Хочу з вами поговорити, пане президенте» організувала символічне виставлення йому «червоної картки» на вираз незадоволення тим, як президент представляє Чехію, і на вимогу його відставки.

А ще у Празі не забували цього дня і про Україну.

Виступаючи на цій же церемонії відкриття пам’ятної дошки, президент Словаччини Андрей Кіска, як передає його слова «Чеське телебачення», сказав, що вчора разом із ними був і президент України Петро Порошенко, «якому аплодували за бій, який він веде вдома» – це було в суботу на саміті «Вишеградської групи» у столиці Словаччини Братиславі, на який Кіска запросив і Порошенка.

Після цих слів словацького президента у Празі присутні почали скандувати: «Україна! Україна!»

«Не знаю, хто з вас був 25 років тому на Національному проспекті, а я був», – сказав Земан демонстрантам, серед яких більшість складає молодь. За його словами, ті, хто там не був, а зараз кидає яйця й інші предмети, тим самим виявляють «боягузство».

А на Альбертові Мілош Земан, якого охорона прикривала парасольками від яєць, заявив, що не боїться своїх супротивників, як не боявся і 25 років тому. Земан, попри ліві погляди, був тоді супротивником прорадянської комуністичної влади Чехословаччини, через що зазнав певних переслідувань – його кілька разів звільняли з роботи.

А тим часом в іншій частині центральної Праги, на площі Кларов – там починаються Старі замкові сходи до празького Граду – кількасот представників лівих сил вийшли на акцію на захист Мілоша Земана. «Не віддамо вас, пане президенте!» – написано на гаслі.

На іншому плакаті, який не потрапив у цей кадр, прихильники Земана написали: «Захищаємо президента – захищаємо Батьківщину!»

У чеських соцмережах уже кепкують, що обрані цими демонстрантами кольори – чорний, синій і червоний – нагадують кольори проросійської сепаратистської «Новоросії», яку Кремль хоче створити на території України.

Речник президента Чехії Їржі Овчачек мусив заявити, що свобода слова, за яку люди виступили 25 років тому, стосується всіх, і президентів теж.

Також там були президенти Словаччини й Угорщини (які разом із Чехією і Польщею складають «Вишеградську групу», а ще Німеччини.

Натомість люди привітали радісними вигуками інших президентів, які прибули на відкриття, в першу чергу Польщі Броніслава Коморовського.

Демонстранти у Празі влаштували ще одну акцію проти президента Чехії Мілоша Земана, тепер із його особистою участю: його засвистали і закидали яйцями під час відкриття пам’ятної дошки на Альбертові – районі в центрі міста, де є університетські корпуси і де починалася та побита студентська демонстрація 17 листопада 1989-го.

«Червоні картки» вже склали, але люди не розходяться:

А тим часом в іншому місці в центрі Праги, на Староместській площі, збирають підписи за відставку Мілоша Земана:

Ось як це було:

:-)

Пряма трансляція Радіо Свобода з центру Праги:

Активісти в місті Усті-над-Лабем на півночі Чехії приєднуються до празької акції дистанційно:

Український прапор на акції у Празі:

А на плакаті, який видно зі зворотнього боку, напис: «Святий Вацлаве, вижени Земана!»

Святий Вацлав (князь Вацлав I, який жив на початку X століття) вважається засновником чеської державності і захисником Чехії, до нього звертаються, коли перед країною постає загроза.

«Мілош – не мій президент»:

Мілош Земан став минулого року першим президентом Чехії, обраним на прямих виборах – раніше голову чеської держави обирав парламент. Але повноваження президента в Чехії обмежені.

Напис на плакаті: «Мілоше, Путін чекає!» Це фото ще до початку акції, червоних карток іще не підняли.

«Демократія означає мати можливість протестувати проти свого президента»

«Демонстрація на Національному проспекті проти Земана – давно вже пора… а червоний колір йому дуже пасує» (натяк на ліві погляди Земана):

«У Брні (Брно – друге місто Чехії) вийшло дуже добре! А у Празі?»

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG