Доступність посилання

ТОП новини
На Карловому мості у Празі згадували про Україну, яка виборює свою свободу сьогодні
На Карловому мості у Празі згадували про Україну, яка виборює свою свободу сьогодні

Чехія: 25 років по революції і «червоні картки» «проросійському президентові»

У Празі не забували цього дня і про Україну, яка виборює свою свободу сьогодні

У Чехії в понеділок, 17 листопада, державне свято – День свободи і демократії, річниця початку Оксамитової революції в тодішній Чехословаччині. Цього року воно особливе: від тих подій минає 25 років.

Саме 17 листопада 1989 року відбулася велика студентська демонстрація в центрі Праги, учасників якої жорстоко побила поліція. Це викликало нові протести, страйки й демонстрації вже по всій Чехословаччині. Наприкінці листопада все керівництво Компартії Чехословаччини подало у відставку, а у грудні був призначений перший переважно некомуністичний уряд Чехословаччини з моменту встановлення комуністичного режиму в 1948 році. Лідера Празької весни 1968 року, яку розчавили радянські танки, Александра Дубчека обрали головою федерального парламенту, а президентом Чехословаччини наприкінці грудня обрали Вацлава Гавела.

В офіційних заходах – відкритті пам’ятної дошки у Празі і зустрічі зі студентами – взяли участь президенти п’яти країн. Крім чеського, до столиці країни прибули президенти Польщі, Словаччини, Угорщини й Німеччини.

Але цього року, крім згадки про ті події, молодь і активісти переймаються й яскравою проросійською позицією нинішнього президента Чехії Мілоша Земана. Громадянська ініціатива «Хочу з вами поговорити, пане президенте» організувала символічне виставлення йому «червоної картки» на вираз незадоволення тим, як президент представляє Чехію, і на вимогу його відставки.

А ще у Празі не забували цього дня і про Україну.

Чеські активісти з громадянської ініціативи «Хочу з вами поговорити, пане президенте» організовують символічне виставлення Мілошеві Земану «червоної картки» на вираз незадоволення тим, як президент представляє Чехію, і на вимогу його відставки. Серед причин – відверта проросійська позиція чеського керівника.

Про річницю не забувають і в Україні.

«Сьогодні 25-а річниця занепаду комуністичного режиму в Чехословаччині. Україна пам’ятає разом із чеським і словацьким народами», – написав у твітері речник Міністерства закордонних справ України Євген Перебийніс чеською і словацькою мовами.

Так активісти закликали чехів вийти сьогодні на протест: «Не будьте пасивні!»

Демонстрація протесту збирається на Національному проспекті (Národní třída) у Празі – там, де 25 років тому били студентів.

І людей зібралося багато:

Чехи в Парижі посилають Земанові «червону картку» звідти:

«Я до Праги таки не поїду, але «червону картку» Земанові посилаю»:

«Не знає хто-небудь, де це все закінчується?»

Найскромніші оцінки, які повідомляли, – від 5 до 15 тисяч людей, але люди все прибувають, сусідні станції празького метро переповнені.

«У Нью-Йорку – як і у Празі чи Парижі!»

«А найбільший троль у Чехії тепер дивиться вниз зі свого вікна на празькому Граді і сміється, скільки людей він вигнав на вулиці в таку погоду» (а надворі похмуро, градусів сім)

«Кожен, хто не може взяти участі в акції особисто, але відчуває потребу підтримати її, може принаймні послати червону поштову листівку просто на Град на таку адресу»

«У Брні (Брно – друге місто Чехії) вийшло дуже добре! А у Празі?»

«Демонстрація на Національному проспекті проти Земана – давно вже пора… а червоний колір йому дуже пасує» (натяк на ліві погляди Земана):

«Демократія означає мати можливість протестувати проти свого президента»

Напис на плакаті: «Мілоше, Путін чекає!» Це фото ще до початку акції, червоних карток іще не підняли.

«Мілош – не мій президент»:

Мілош Земан став минулого року першим президентом Чехії, обраним на прямих виборах – раніше голову чеської держави обирав парламент. Але повноваження президента в Чехії обмежені.

Український прапор на акції у Празі:

А на плакаті, який видно зі зворотнього боку, напис: «Святий Вацлаве, вижени Земана!»

Святий Вацлав (князь Вацлав I, який жив на початку X століття) вважається засновником чеської державності і захисником Чехії, до нього звертаються, коли перед країною постає загроза.

Активісти в місті Усті-над-Лабем на півночі Чехії приєднуються до празької акції дистанційно:

Пряма трансляція Радіо Свобода з центру Праги:

:-)

Ось як це було:

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG