Доступність посилання

ТОП новини

Енергетичне співтовариство просить Кабмін пояснити ситуацію з обмеженнями на ринку газу


Енергетичне співтовариство звернулось до Кабінету міністрів України з проханням до 20 листопада надати пояснення з приводу введених ним обмежувальних заходів на ринку газу. Про це йдеться у повідомлені прес-служби організації.

«Кабінет Міністрів України нещодавно ухваленою постановою відновив правову монополію компанії «Нафтогаз України» на імпорт газу та його постачання до країни. Водночас не було надано належних пояснень причин такого шкідливого втручання в роботу ринку. Постанова діє до 28 лютого 2015 року», – зазначають у організації.

Директор ЕС Янеш Копач висловив серйозні побоювання щодо відповідності постанови Кабміну і Договору про приєднання України до Енергетичного співтовариства.

«Ми були здивовані цим непрозорим і невмотивованим рішенням. Лібералізація і створення відкритого газового ринку є одними із засадничих принципів Енергетичного співтовариства. Попри тимчасовий характер постанови, вона має протилежний ефект і дає поганий сигнал щодо ринкових реформ», – йдеться у листі Копача.

Кабмін зобов’язав великі промислові, енерго- і теплогенеруючі підприємства з 11 листопада 2014 року до 28 лютого 2015 року закуповувати газ виключно у компанії «Нафтогаз України».У переліку таких споживачів 90 підприємств. Крім того, у постанові Кабміну № 596 зазначається, що закупівля природного газу в інших постачальників забороняється. Газорозподільні і газотранспортні компанії у зазначений період повинні забезпечити транспортування газу лише з ресурсів «Нафтогазу».

Водночас уряд рекомендував Антимонопольному комітету та Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, внести необхідні зміни до власних нормативно-правових актів з метою приведення їх у відповідність з цією постановою.

XS
SM
MD
LG