Доступність посилання

ТОП новини

В Івано-Франківську вшанували пам’ять страчених 71 рік тому оунівців


У центрі Івано-Франківська, біля пам’ятника страченим націоналістам, сьогодні відбулося віче зі вшанування пам’яті розстріляних у листопаді 1943 року 27 українських націоналістів. У ньому взяли участь представники духовенства, влади і громадськості.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, розпочалося віче уривком оперети Ярослава Барнича «Шаріка», яку цього року відновили в репертуарі Івано-Франківського українського музично-драматичного театру імені Івана Франка. Саме на прем’єрі цієї постановки у листопаді 1943 року гестапівці заарештували 140 станіславців, декого тільки за те, що прийшов на виставу у вишиванці, а декого – за доносом, що вони є членами Організації Українських Націоналістів.

Через кілька днів неподалік тодішнього театру було розстріляно 27 патріотів. Біля синагоги гітлерівці закопали стовпи, до яких підводили заарештованих, дехто перед смертю вигукував «Слава Україні», дехто починав співати «Ще не вмерла…».

Серед розстріляних був і 24-річний Олекса Маланюк. Його дочці Оксані тоді виповнилося лише два тижні. «Мій батько міг би бути прекрасним вченим, вчителем, який би гарно виховував дітей-школярів, диригентом, всебічно розвиненою людиною, але поклав своє життя задля того, аби у нас була наша рідна мова, рідна пісня, наш гімн, наш прапор», – каже жінка.

Щороку 17 листопада Оксана Маланюк приходить до пам’ятника страченим націоналістам, щоб помолитися, поставити свічки. «Думала, що це наше минуле і ніколи не думала, що знову буде війна і наші хлопці віддаватимуть своє життя за нашу землю», – каже вона.

Заступник міського голови Івано-Франківська Михайло Верес наголосив, що «сьогодні, у ці страшні для України часи, народжується і нова українська нація – вона народжується в центрі України, на сході, на півдні, півночі, по всій Україні».

Учасники скорботного віча поклали вінки і квіти до підніжжя пам’ятника страченим націоналістам та запалили свічки пам’яті.

XS
SM
MD
LG