Доступність посилання

ТОП новини

Україна і Німеччина у пошуках миру на Донбасі і впливу на Росію


Президент України Петро Порошенко і міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр під час зустрічі у Києві, 18 листопада 2014 року
Президент України Петро Порошенко і міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр під час зустрічі у Києві, 18 листопада 2014 року

Київ Повернення до виконання Мінських домовленостей, пошук політичного шляху розв’язання кризи на Сході України – головні шляхи повернення миру на Схід України. А наполеглива робота нового українського парламенту й обраного ним уряду над впровадженням реформ запорука підтримки керівництва України з боку країн ЄС. Такі заяви зробив у Києві міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр на зустрічах із президентом і прем’єр-міністром України.

До Києва Франк-Вальтер Штайнмаєр прибув, маючи в руках висновки Ради міністрів ЄС із закордонних справ щодо України. Цей документ, ухвалений напередодні у Брюсселі, пропонує сторонам конфлікту на Донбасі дотримуватись положень Мінських домовленостей (від вересня цього року), таких як відведення важких озброєнь і воєнної техніки, припинення вогню, поновлення Києвом контролю над ділянкою українсько-російського кордону, яка досі перебуває під контролем сепаратистів, звільнення полонених тощо.

Тож головне звернення Штайнмаєра до керівників України повернутись до «мінського формату». Як зазначив очільник німецького МЗС, і у Брюсселі, і у Берліні вважають, що ці домовленості сприяють зупиненню кровопролиття на Донбасі. Це тим більш важливо, що ситуація там залишається загрозливою, зазначив Франк-Вальтер Штайнмаєр.

Ситуація на Сході України дуже важка і загрозлива, продовжує ускладнюватись. Ми міркували, як зробити, щоб Мінські домовленості були втілені у життя
Франк-Вальтер Штайнмаєр

«Ситуація на Сході України дуже важка і загрозлива, продовжує ускладнюватись. Ми обговорювали у Києві різні можливості, міркували, що ми можемо зробити, щоб не повернутись до того стану, який був у липні і серпні. Тоді на Сході існувала величезна воєнна конфронтація. Ми також міркували, як зробити, щоб Мінські домовленості були втілені у життя, і щоб їх усі сторони виконували», пояснив Штайнмаєр журналістам по закінченні візиту до Києва.

Штайнмаєр також зазначив, що Мінські домовленості мають залишатися основою для продовження діалогу з мирного врегулювання ситуації на Донбасі.


Президент Петро Порошенко з німецьким гостем погодився, наголосивши, що Київ також наполягає на необхідності повного виконання Мінських домовленостей усіма сторонами. Однак, як зазначив Порошенко, Росія так і не виконує Мінських домовленостей.

І президент Порошенко, і прем’єр-міністр Яценюк також не проти проведення переговорів з урегулювання кризи на Сході України не лише у Мінському, а й в інших форматах, наприклад, у так званому «веймарському форматі» за участю Німеччини, Польщі та Франції.

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк і міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр під час зустрічі у Києві, 18 листопада 2014 року
Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк і міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр під час зустрічі у Києві, 18 листопада 2014 року

«Мінські домовленості не реальні» – експерт

Павло Клімкін
Павло Клімкін

Підсумки переговорів у Києві на прохання журналістів підбив міністр закордонних справ України Павло Клімкін. За його словами, мова йшла про весь спектр проблем, пов’язаних із ситуацією на Сході країни і над питанням реформ.

Ми обговорили питання контролю над українсько-російським кордоном, встановлення лінії безпеки
Павло Клімкін

«Ми обговорювали питання реалізації мирного плану президента України, питання відданості Мінським домовленостям, того, що ми можемо зробити у плані... звільнення всіх заручників. Обговорили питання контролю над українсько-російським кордоном, встановлення лінії безпеки», повідомив Клімкін.

Представник патріотичних сил Донбасу, публіцист Дмитро Ткаченко не вірить у можливості політиків і дипломатів зупинити кровопролиття у регіоні шляхом виконання певних домовленостей або переговорами у різноманітних форматах. Росія підтримуватиме будь-які сепаратистські рухи й озброюватиме бойовиків задля дестабілізації в Україні, яка виходить з-під російського впливу.

Ми маємо зрозуміти, що ніякі Мінські домовленості не реальні. Це просто фікція, в яку наші політики хочуть вдихнути життя
Дмитро Ткаченко

«Ми маємо зрозуміти, що ніякі Мінські домовленості не реальні. Це просто фікція, в яку наші політики хочуть вдихнути життя. Насправді, це не реально. Ніякі мирні домовленості наразі не реальні», – зазначив Ткаченко у розмові з Радіо Свобода.

Він радить Києву готуватись до затяжного, імовірно військового, конфлікту з Росією. І стверджує, що Кремль ніколи не виконував взятих на себе зобов’язань.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG