Доступність посилання

ТОП новини

ЗМІ Росії поширили дезінформацію про мітинг у Польщі


Російський телеканал «Звезда» повідомив про те, що у Польщі буцімто відбувся мітинг проти знесення пам’ятника радянським воїнам. Однак, причина, чому зібрались біля цього пам’ятника, виявилася абсолютно протилежною. Про це свідчать заяви організаторів і матеріал на сайті Radio Krakow.

Телеканал Росії «Звезда» поширив відео про те, що нібито сотні людей у Польщі зібрались біля пам’ятника радянським воїнам. У сюжеті кажуть, що це акція протесту проти рішення влади демонтувати монумент бійцям Червоної армії.

«Раніше повідомлялося, що в місті Новий Сонч частково демонтували пам’ятник бійцям Червоної армії, створеної в 1945 році на місці братської могили. З пам’ятника зняли барельєф і скололи всі пам’ятні таблички і написи. Місцеві чиновники під тиском націоналістів мали намір перенести братське поховання. При цьому місцева влада запевняє: це не руйнування, з пам’ятника будуть видалені тільки «тоталітарні символи серп, молот і п’ятикутні зірки», йдеться у сюжеті.

Телеканал «Звезда» посилається на польський сайт RadioKrakow. Там дійсно йдеться про мітинг біля пам’ятника Червоній армії, проте гасла та мета таких «зборів» виявились абсолютно протилежними.

На сайті RadioKrakow у новині написано: «Новий Сонч: Десятки людей провели демонстрацію перед пам’ятником Червоної армії. Вони хотіли нагадати про необхідність усунення подібних реліквій комунізму в інших містах! Протест відбувся на проспекті Свободи в Новому Сончі, перед частково розібраним пам’ятником Червоної армії. За словами Єжи Буковского, в цій країні, як і раніше, близько 300 подібних об’єктів».

Один із організаторів пікету нагадав історію Росії, пакт Молотова-Ріббентропа, радянську агресію щодо Польщі і злочини Сталіна.

«Співчуваю вам, росіяни, що ваша земля така маленька, що ви були змушені забрати землі чеченців та грузинів, українців та кримських татар… співчуваю вам, що ви настільки бідні, що були змушені «вкрасти» у Речі Посполитої президентський літак ТУ 154 під Смоленськом, незважаючи на це ваші солдати готуються брати Варшаву, то хочемо нагадати, що Польща настільки велика, що в її землі знайдеться місце для кожного», – зазначив оратор напікеті.

Один із плакатів, який тримає демонстрант, містить перекреслений серп і молот символи Радянського Союзу. Це означає, що поляки протестують «проти» чогось радянського, а не стоять «за» радянське. А це повністю протилежне до того, як про цей мітинг розповіли російські ЗМІ.

Під час мітингу націоналісти, історики та ветерани нагадали, що на території Польщі досі є понад 300 пам’ятників і 600 різних видів дошок, що вихваляють Червону армію. Вони наголошують, що у всіх містах повинні бути відправлені листи з проханням про їх видалення.

17.11.2014
Фотофейк ЗМІ Росії щодо «Боїнга». Обурення і гумор

«На українську аудиторію вигадки росіян вже майже не діють, тому вони почали активно «обробляти» іноземну аудиторію» – Польовий далі
14.11.2014
«Убивство» на Донбасі британки Льютуейт – вдалий фейк ЗМІ Росії?

«Ще трохи і росіяни договоряться до того, що у складі «Айдару» воює Усама бін Ладен» – Мельничук далі
13.11.2014
ЗМІ Росії брехали про «фосфорні бомби» на Донбасі – HRW

На сайті правозахисників зазначено, що це не перший випадок, коли російські державні ЗМІ перекручують інформацію щодо України далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG