Доступність посилання

ТОП новини

Фотофейк ЗМІ Росії щодо «Боїнга». Обурення і гумор


Фотографія, яку продемонстрували російські телеканали
Фотографія, яку продемонстрували російські телеканали

На вихідні російський телевізійний «Перший канал» продемонстрував буцімто «доказ» того, що малайзійський «Боїнг» рейсу Амстердам – Куала-Лумпур був збитий реактивним винищувачем, що переслідував його. Цей доказ на «Першому каналі» назвали знімком із супутника. Але, як виявилось, це фотоколаж.

Російський «Перший канал» випустив сюжет із заголовком «За мить до краху «Боїнга» під Донецьком – унікальний кадр». Йдеться про падіння пасажирського літака рейсу MH-17 «Малайзійських авіаліній» на території України. Йдеться про нібито кадр із космосу, на якому, за твердженням російських «журналістів», відображений бойовий літак, який випускає ракету в «Боїнг» «Малайзійських авіаліній». Фотографія, за словами ведучого програми Михайла Леонтьєва, імовірно, «була зроблена іноземним супутником-шпигуном».

«Відомо, що на саміті в Брісбені австралійський прем’єр Ебботт погрожує поставити нашому президенту в різкій формі питання про малайзійський «Боїнг». Спробуємо полегшити йому завдання», – заявив Леонтьєв.

Настільки багато нюансів вказують на те, що цей кадр є фотоколажем і не може розглядатися як доказ, що спростовувати заяви «Першого каналу» взялись не тільки ЗМІ і відомі блогери, а і просто інтернет-користувачі.

Проте в сюжеті мовиться, що перший віце-президент російського союзу інженерів Іван Андрієвський заявив, що, мовляв, при обстеженні фотографії не було виявлено жодних ознак підробки.

«Ми бачили перед собою космічний знімок, зроблений з не дуже високої орбіти. І зазвичай робляться такі знімки для загальної розвідки повітряного і наземного простору. Відповідно до координатів, зазначених на знімку, ми можемо припускати, що знімок зроблений з американського чи англійського супутника», – пояснив він.

Реакції не забарилися. Одні пишуть про те, що не можна назвати сенсацією знімок, який з’явився на теренах інтернету ще 15 жовтня.

Інші (зокрема, один із блогерів) пишуть про те, що на знімку не «Боїнг-777-200ЕР».

«До того ж, на знімку не «Боїнг-777-200ЕР». Подивіться на основу крила і центроплан – вони повністю інші. Швидше за все це один із «Боїнгів-737». Для порівняння я взяв креслення «Боїнга-777-200ЕР» і наклав на знімок. Відмінності очевидні», – пише один із блогерів. (Пізніше в соцмережах з’ясували, що йдеться про перше-ліпше знайдене в пошуку зображення «Боїнга», який виявився «Боїнгом-767» – ред.)

Ще один момент, який повністю доступний для порівняння, – це напис Malaysia на літаку. В мережі YouTube є відеокадри цього боїнга у Франкфурті. Якщо ж порівняти його з літаком на знімку, то напис Malaysia написаний інакше. На відео – від середини крила, а на знімку – від зрізу.

Окрім того, в youtube з’явився відеоролик, який розповідає про ще як мінімум 5 дуже важливих фальшивих деталей у наведеному «доказі» «Першого каналу» Росії.

Реакція користувачів соцмереж, в тому числі і гумор на тему так званих ексклюзивних кадрів з космосу, демонструє їхнє ставлення до таких сюжетів. На цьому вже поширеному скрізь знімку домальовують Дмитра Яроша, який сидить у кабіні пілота у касці із нацистською свастикою. Не обійшли користувачі і сюжет про «розп’ятого хлопчика у Слов’янську», який виявився брехнею. Відверта дезінформація викликала у користувачів бажання зробити фотоколажі із запропонованого «Першим каналом» знімку і з усім вже «відомою» візиткою Яроша, і навіть ще один варіант, де Путін летить верхи на журавлі.

Про реакцію української аудиторії на фейксюжети російських ЗМІ заявив у Києві на брифінгу Володимир Польовий, заступник керівника Інформаційно-аналітичного центру РНБО.

«Ми пов’язуємо це з тим, що на українську аудиторію вигадки росіян вже майже не діють, тому вони почали активно «обробляти» іноземну аудиторію. Але на заході також дедалі більше ЗМІ викривають російську пропаганду. Показовим є той факт, що навіть у Росії окремі ЗМІ видалили публікації згаданого вище фейкового знімка», – заявив він.

Володимир Польовий назвав так званий «знімок із супутника» дуже грубою підробкою. І згадав про ще один фейк минулого тижня – «Саманту Лютуейт» у складі українського батальйону «Азов».

Що ж до самої Саманти, цього тижня з’явилось повідомлення про те, що вона жива і перебуває у Сомалі.

На цю ж тему:

15.11.2014
Навіщо бреше «Перший канал»?

Фальшивий знімок щодо «Боїнга» з’явився після того, як прем’єр Австралії зажадав від Путіна вибачитися і виплатити матеріальну компенсацію далі
15.11.2014
Російський «Перший канал» поклав провину за збитий «Боїнг» на український літак

далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG