Доступність посилання

ТОП новини

Судову систему має лікувати все суспільство – Ключковський


Юрій Ключковський
Юрій Ключковський

удова система хвора, і до її лікування має долучитися все суспільство, заявляє правник, народний депутат чотирьох скликань Юрій Ключковський.

«Це мають робити всі: це має робити Рада, це має робити президент, але найважливішим фактором має бути суспільство», – сказав Ключковський в ефірі Радіо Свобода.

За його словами, протягом років правління президента Віктора Януковича ситуація в судовій системі значно погіршилася – «існує замкнута корпоративність суддівського корпусу, в якій заправляють ті, хто вважає, що посада судді створена для заробляння грошей».

Ключковський назвав кілька пунктів для змін на краще, зокрема, за його словами, потрібен публічний контроль і над суддею, і над тими, хто контролює судів. А призначення суддів потрібно зробити максимально відкритим, каже він.

«Я не хотів би, щоб судді обиралися, як дехто пропонує, але я вважаю, що робити процедуру призначення суддів закритою, келейною – це означає також сприяти відтворенню цієї корпоративної спотвореності сьогоднішнього суддівського корпусу. А це знову ж таки означає, що з цієї корпорації будуть витискатися порядні судді», – вважає Ключковський.

Верховний суд України звернувся до Конституційного суду щодо відповідності окремих положень закону «Про очищення влади» Конституції. Експерти і політики називають таке звернення свідченням небажання суддів проходити люстрацію.

XS
SM
MD
LG