Доступність посилання

ТОП новини

Генсекретар НАТО: двері НАТО для України відчинені


Єнс Столтенберґ
Єнс Столтенберґ

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ заявляє, що Україна зможе стати членом альянсу, коли виконає необхідні умови.

«Двері альянсу все ще відчинені. Це те, що ми вирішили. Я був на саміті в Бухаресті, коли ми вирішили, що Україна буде членом. Це рішення залишається в силі, якщо Україна виконає критерії для членства і якщо вона цього захоче», – сказав Столтенберґ на засіданні Парламентської асамблеї НАТО у Гаазі.

Водночас, за його словами, Україна вирішила бути позаблоковою державою. «І тому питання українського членства не було на порядку денному в останні роки, тому що Україна вирішила не прагнути членства. Я поважаю це рішення, тому що кожна суверенна держава вирішує для себе, яку безпекову політику обрати», – додав генсекретар.

«Але наша політика залишається: наші двері відчинені для країн, які виконали критерії для членства, і це так само чинне для України», – сказав Столтенберґ.

У неділю, в інтерв’ю виданню Spiegel Online міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр заявив, що він «бачить партнерські відносини між Україною і НАТО, але ніякого членства».

Нещодавно речник російського президента Дмитро Пєсков заявив, що в Росії хочуть гарантій невступу України до НАТО.

Україна офіційно відмовилася від попереднього курсу на вступ до НАТО 2010 року, відразу після приходу до влади тодішнього президента Віктора Януковича.

Наприкінці минулого тижня п’ять із шести партій, що пройшли до новообраної Верховної Ради, підписали коаліційну угоду, в яку внесли пункт про «скасування позаблокового статусу України, відновлення політичного курсу на інтеграцію до євроатлантичного безпекового простору і набуття членства в Організації Північноатлантичного договору».

XS
SM
MD
LG