Доступність посилання

ТОП новини

Офіційний Мінськ любить «Океан Ельзи», а прапори України «заважали»


Під час концерту «Океану Ельзи» у Мінську. 21 листопада 2014 року
Під час концерту «Океану Ельзи» у Мінську. 21 листопада 2014 року

Фанатам українського гурту «Океан Ельзи» не дозволяли проносити українську символіку на мінський концерт гурту. Міліція відбирала в них синьо-жовті прапори. Уряд Білорусі сьогодні пояснив, що це робили немовби для зручності всіх глядачів концерту. Однак деякі білоруси переконані, що це ознака страху перед «свободою», яку символізують синьо-жовті кольори.

У відвідувачів концерту українського гурту «Океан Ельзи», який проходив у «Мінськ-арена» 21 листопада, до та під час заходу відбирали українську символіку.

На відео, яке опублікував «Відеоканал Мінських новин», можна побачити, що охоронці «Мінськ-арени» не хочуть пускати на концерт жінку, яка має у сумочці український прапор. Вона просить охоронців показати документи, де написано, що на концерти не можна проносити «символіку зареєстрованої республіки Україна». Жінку ж направляють у камеру схову, щоб вони залишила прапор там.


На іншому відео, опублікованому білоруським телеканалом «Белсат TV», можна побачити, як охоронець силою відбирає у жінки, яка стоїть у першому ряді біля сцени, український прапор, при цьому обіцяючи повернути його відразу ж після концерту. Подруга жінки також вмовляє її віддати прапор: «Втратиш все через ніщо», – радить вона.

Тим часом, хтось у залі голосно крикнув «Слава Україні!», на що декілька голосів відповіли «Героям слава!».


Однією з тих, хто проніс на концерт український прапор була мешканка Мінська Аліна Лаврік, про що 20-річна дівчина написала у Twitter.


Вже під час концерту, дівчину вивели з арени правоохоронці, що, за словами самої Лаврік, не зіпсувало її вражень від концерту. Лідера гурту, Святослава Вакарчука, вона назвала «богом».


Дівчина, яка у день концерту опублікувала фото, де вона у вінку з соняшників тримає український прапор, на час публікації статті не відповіла на прохання Радіо Свобода прокоментувати цей інцидент.

«Калегі, гэта нармальна?»

Одним із перших на новини з Мінську відреагував речник українського Міністерства закордонних справ Євген Перебийніс. «МЗС Білорусі, колеги, це нормально? Невже український прапор заборонений у Білорусі?» –написав він білоруською мовою у своєму Twitter 23 листопада.


«Білоруські колеги» також відповіли Перебийнісу твітом. «За даними МЗС, якщо на концерті аншлаг, те ж саме було б і з нашим прапором, щоб не заважав глядачам. Люблять у нас «Океан Ельзи»!» – написало білоруське МЗС у Twitter.


На що український речник відповів своїми сумнівами, щодо подібного ставлення українських правоохоронців до білоруського стягу.


У свою чергу, представниця «Мінськ-арена» відмовилася відповідати на запитання Радіо Свобода про інцидент на концерті «Океану Ельзи».

На думку білоруського музиканта та актора, виконавця головної ролі у фільмі «Жыве Беларусь!» («Хай живе Білорусь!»), Вінсента, правоохоронці відбирали у відвідувачів концерту українську символіку, тому що у сьогоденній Білорусі це символи «волі та свободи».

«Очевидно, що (білоруська влада – ред.) дуже боїться цієї ідеї. Вони відбирають прапори, стрічечки маленькі, жовто-блакитних кольорів, тому що вони просто бояться», – сказав Вінсент.

Він вважає, що не всі з тих, хто прийшов на концерт з українською символікою були білоруси, адже країна має доволі велику кількість українців – 159 тисяч, за останніми офіційними даними посольства України в Республіці Білорусь.

Однак, Вінсент зазначає, що велика кількість білорусів підтримувала український Євромайдан і, напевно, продовжує підтримувати українців і сьогодні.

«Річниця Майдану була як раз у день концерту «Океану Ельзи» у «Мінськ-арена», тому я думаю, що частина білорусів принесла українські прапори, щоб показати свою солідарність з українцями», – сказав він.

«За дружбу! За підтримку!»

Не дивлячись на зусилля правоохоронців, на концерті гурту було вдосталь як синьо-жовтих кольорів, так і біло-червоних – кольорів історичного національного прапору Білорусі, який фактично заборонений місцевою владою. Про це подбали освітлювачі концерту.


Сам Вакарчук також заспівав, обгорнувши себе в український прапор.

Після концерту співак подякував Мінську «за дружбу та за підтримку».

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG