Доступність посилання

ТОП новини

Війна і право на освіту: у МОН працюють над новим законом


Зруйноване через бойові дії приміщення школи №57 у Донецьку, вересень 2014 року
Зруйноване через бойові дії приміщення школи №57 у Донецьку, вересень 2014 року

Міністерство освіти й науки працює над законопроектом, яким має на меті забезпечити право на освіту як переселенців, так і тих, хто залишився на підконтрольних бойовикам територіях Донбасу. За понад півроку бойових дій своє місце навчання змінили близько 50 тисяч дошкільнят, школярів і студентів. Дитсадки, школи і виші організовують навчальний процес для переселенців переважно коштом власних резервів. Парламентарі очікують, що проект держбюджету на наступний рік врахує ці труднощі.

Київська школа №309 на Дарниці – одна з тих, у якій цьогоріч 1 вересня розпочали навчання 218 дітей із родин переселенців із Донбасу. Директор школи Ольга Тимошенко розповіла Радіо Свобода, що з адаптацією дітей проблем не виникло: шкільний колектив зробив усе від нього залежне, щоб нові учні нічого не потребували.

Це, звичайно, додаткове навантаження на вчителя, але ми терпимо. Ніяких ставок нам на цих дітей не додавали. Ми просто потіснилися
Ольга Тимошенко

Умови для дітей створювали без додаткового навантаження на бюджет. «Ми не відкривали окремі класи, – пояснює директор. – Навантаження на бюджет зростало б, якби ми відкрили ще один клас. А ми заповнили свої класи: було, наприклад, 30 дітей, а тепер – 38-40. Це, звичайно, додаткове навантаження на вчителя, але ми терпимо. Ніяких ставок нам на цих дітей не додавали. Ми просто потіснилися».

На жаль, вся база – обладнання лабораторій, компʼютерна техніка, навчальна література – залишилася у Донецьку
Роман Гринюк

Донецький національний університет – один із тих вишів, які виїхали за межі зони бойових дій. Нині його викладачі і студенти облаштовуються у Вінниці. Ректор університету Роман Гринюк зізнається: для нормального навчального процесу бракує матеріально-технічної бази. «На жаль, вся база – обладнання лабораторій, компʼютерна техніка, навчальна література – залишилася у Донецьку», – розповідає ректор. Власними зусиллями університет має відремонтувати й два гуртожитки у Вінниці, а на це, за словами Гринюка, потрібно понад мільйон гривень.

Виїхати можуть не всі

За даними Міністерства освіти, понад 30 тисяч учнів із Донбасу цього 1 вересня розпочали навчання у нових школах, понад 5 тисяч студентів Донбасу – у нових вишах. 14 вищих навчальних закладів або вже переїхали, або переїжджають. Окрім школярів і студентів, у родинах переселенців є також дошкільнята (близько 9 тисяч дітей).

Право на освіту цих трьох категорій – як серед переселенців, так і серед осіб, які залишилися в зоні АТО – хочуть забезпечити новим законом. До розробки проекту долучилося Міносвіти, уповноважений президента з мирного врегулювання конфлікту на Донбасі, підтримку ініціативі висловлюють у парламентському комітеті з питань освіти.

Ми будемо давати можливість випускникам університетів та шкіл одержати українські дипломи або атестати, якщо вони цього захочуть
Сергій Квіт

Міністр освіти Сергій Квіт пояснює: новий закон регулюватиме переведення на навчання за межі зони конфлікту, переїзд вишів та наукових інституцій, їхнє матеріально-технічне забезпечення. Щодо навчальних закладів у зоні конфлікту, то у законопроекті, наприклад, хочуть напрацювати механізми того, як видавати українські атестати й дипломи тим, хто завершуватиме навчання у зоні бойових дій. «Ми будемо давати можливість випускникам університетів (бакалаврських і магістерських програм), а також випускникам шкіл одержати українські дипломи або атестати, якщо вони цього захочуть. Є значна кількість людей, які не можуть переїхати з різних причин», – каже міністр. (За даними відомства, у тих районах Донбасу, що підконтрольні бойовикам, нині функціонують щонайменше 200 шкіл.)

У Міносвіти хочуть врегулювати і проблеми тих студентів із Донецької і Луганської областей, які поки офіційно не переведені на навчання в інші виші, але мають статус таких собі вільних слухачів в університетах поза зоною конфлікту. За словами Сергія Квіта, до 12 грудня такі студенти повинні визначитися, де вони хочуть навчатися, і написати відповідну заяву. З нового семестру їм обіцяють місця на бюджеті.

Ірина Геращенко та Сергій Квіт (фото з офіційного сайту Міністерства освіти і науки)
Ірина Геращенко та Сергій Квіт (фото з офіційного сайту Міністерства освіти і науки)

Гроші – з бюджету й від донорів

Уповноважена президента з мирного врегулювання конфлікту на Донбасі Ірина Геращенко каже: кошти на потреби переселенців мають закласти у проекті держбюджету на наступний рік. Розраховує держава і на підтримку з-за кордону.

Готується велика конференція донорів на розбудову тих територій Донбасу, які підконтрольні українській владі
Ірина Геращенко

«На січень готується велика конференція донорів на розбудову тих територій Донбасу, які підконтрольні українській владі. Але очевидно, що з суми 1,5 мільярда євро, щодо якої ми вже отримали підтвердження, частина буде спрямована і на створення нових робочих місць. Це, очевидно, стосується й викладачів, які переїхали. Частина з цих коштів піде і на проекти у галузі освіти й медицини», – розповідає Ірина Геращенко.

Освітяни тим часом кажуть: можуть прийняти на навчання дітей переселенців, але допомогти їм самим – не в силах. За три місяці у 309-й київській школі дітей із родин переселенців поменшало на 30. Чиїсь сімʼї переїхали в інші, менші міста, чиїсь повернулися додому – на підконтрольні бойовикам території Донбасу. У дітей на новому місці, каже директор школи, проблем не було: на них вистачало і парт, і підручників. Непідйомним життя у столиці виявилося для їхніх батьків.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG