Доступність посилання

ТОП новини

У США йде у відставку міністр оборони. Чи «його йдуть»?


Президент США Барак Обама та міністр оборони Чак Гейґел
Президент США Барак Обама та міністр оборони Чак Гейґел

Президент США Барак Обама підтвердив, що міністр оборони Чак Гейґел іде у відставку менш як по двох роках на посаді. У заяві про це він високо оцінив діяльність міністра. Але аналітики кажуть, що це було по суті звільнення за незгоди з Білим домом.

Міністр оборони США Чак Гейґел вирішив, що йому настав час завершити службу на цій посаді, заявив президент США Барак Обама, офіційно оголошуючи про цю відставку.

Протягом майже двох років Чак був зразковим міністром оборони і впевненим керівником
Барак Обама

«Протягом майже двох років Чак був зразковим міністром оборони і впевненим керівником у час, коли ми модернізували наші стратегію і бюджет для того, щоб краще відповідати на загрози в перспективі, і водночас давали відповіді на нинішні загрози, такі, як «Ісламська держава» чи хвороба ебола», – сказав Обама й додав, що 68-річний Гейґел залишиться на посаді, поки йому не знайдуть наступника. За словами президента, своє рішення про відставку міністр обговорював із ним іще з минулого місяця.

Сам Гейґел теж заявив, що пишається тим, чого досяг на посаді міністра, й додав:

Найбільшим привілеєм мого життя стало право керувати, а ще важливіше, служити разом із військовими в Міністерстві оборони
Чак Гейґел

«Найбільшим привілеєм мого життя стало право керувати, а ще важливіше, служити разом із військовими в Міністерстві оборони, підтримувати їхні родини».

Як сказав Гейґел, колишній сенатор і ветеран В’єтнамської війни, адміністрація Обами поставила Міністерство оборони на твердий шлях до стабільності і безпеки.

Але всі ці гарні слова не змінюють того, що відставка міністра оборони настала після хвилі критики супротивників нинішньої влади США з приводу воєнної кампанії в Афганістані і операцій проти угруповання «Ісламська держава» в Іраку й Сирії. Подейкують також, що минулого місяця міністр нібито надіслав листа радникові з національної безпеки Сюзан Райс про те, що Барак Обама мав би чіткіше висловити позицію щодо президента Сирії Башара аль-Асада; за цими чутками, той лист викликав обурення в апараті Білого дому.

Відставка чи звільнення?

Професор Американського університету у Вашингтоні Ґордон Ейдамз каже Радіо Свобода, що відставка була вочевидь вимушеною.

Гейґел опинився під дедалі сильнішим тиском із метою змусити його піти у відставку чи залишити посаду
Ґордон Ейдамз

«Гадаю, міністр Гейґел опинився під дедалі сильнішим тиском із метою змусити його піти у відставку чи залишити посаду. Серед причин називають політичні розбіжності у ставленні до «Ісламської держави», але джерело і зміст цих розбіжностей не називають чітко», – каже аналітик.

Крім того, додає він, не варто також оминати увагою наслідки конгресових виборів у листопаді, які демократи Обами по суті програли – республіканці взяли під контроль обидві палати Конгресу. При цьому республіканці показували адміністрацію президента як некомпетентну і не здатну впоратися з такими питаннями, як наплив іммігрантів, дії Росії, страти американців бойовиками «Ісламської держави» чи поширення вірусу ебола, вже не кажучи про внутрішні американські питання.

«Одним зі способів для президента дати знати, що «я твердіше триматиму кермо, ніж було перед виборами», було змінити міністра оборони», – вважає професор.

Не знаю точних причин, але виглядає, що він не підійшов, що йому не досить добре велося з апаратом Білого дому і що Обама втратив довіру до нього
Майкл Коен

Інший аналітик, член дослідницького центру The Century Foundation із Нью-Йорка Майкл Коен, теж бачить неприродність відставки міністра оборони. «Я думаю, його звільнили. Не знаю точних причин, але виглядає, що він не підійшов, що йому не досить добре велося з апаратом Білого дому і що Обама втратив довіру до нього», – сказав він Радіо Свобода.

Серед можливих наступників Чака Гейґела на останні два роки перебування на посаді Барака Обами тепер називають двох колишніх заступників міністра оборони попередніх років – Аштона Картера, а також Мішель Флорной. Вона в разі обрання її кандидатури може стати першою в історії жінкою на чолі Пентагону.

  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG