Доступність посилання

ТОП новини

Президент Чехії хоче для України фінляндизації


Мілош Земан
Мілош Земан

Україна не повинна вступати в НАТО, має залишитися нейтральною і зазнати так званої фінляндизації, заявив сьогодні президент Чехії Мілош Земан.

Так чеський керівник, перебуваючи з візитом у столиці Казахстану Астані, відповів на запитання, чи згоден він із позицією міністра закордонних справ Німеччини Франка-Вальтера Штайнмаєра. Той висловив днями думку, що не бачить Україну членом НАТО.

Як пише чеське агентство ЧТК, яке повідомило про це, термін «фінляндизація» сприймають як добровільне визнання країною свого перебування у сфері впливу сильного сусіда. Термін виник після Другої світової війни, коли Фінляндія, щоб не ставити під загрозу свій суверенітет, здійснювала свою зовнішню політику з оглядом на позиції СРСР.

Але речник президента Чехії Їржі Овчачек запропонував агентству значно м’якше пояснення: за його версією, фінляндизація – це не підпорядкування своєї зовнішньої політики іншій державі, а лише нейтральний статус.

Іще один чеський посадовець, керівник закордонного відділу апарату президента країни Гинек Кмонічек, сказав агентству, що під фінляндизацією треба розуміти «самостійне й добровільне обмеження деяких амбіцій задля забезпечення своїх найвищих національних інтересів».

Агентство також наводить визначення фахівців, за яким під фінляндизацією розуміють процес, за якого менша і слабша країна відмовляється від частини свого суверенітету й обирає нейтралітет, щоб відрадити сильнішого сусіда від того, щоб повністю взяти її у свою сферу впливу.

Це вже далеко не перший випадок, коли Мілош Земан на посаді президента Чехії, члена ЄС і НАТО, виступає з заявами, що відповідають лінії Кремля чи наближаються до неї. Найгучнішою стала його заява на російському телебаченні, що «в Україні просто громадянська війна», і тому не потрібно займатися «якимись думками про підтримку, зокрема, економічну підтримку України» за цих умов.

Ці й інші слова й дії Земана викликали в Чехії низку масових протестів проти його політики, під час яких люди виставляли йому «червоні картки» чи й закидали яйцями. А МЗС України через ці заяви викликало для пояснень чеського посла в Києві. В МЗС Чехії тоді заявили, що «беруть до уваги» заяву України.

У Чехії повноваження президента відносно невеликі, реальну владу має прем’єр-міністр. Нині це політик схожого з президентом спрямування Богуслав Соботка, лідер лівоцентристської Чеської соціально-демократичної партії, яку свого часу очолював Мілош Земан.

XS
SM
MD
LG