Доступність посилання

ТОП новини

Яценюк: Україна через міжнародні суди вимагає від Росії відшкодування трильйонних збитків


Уряд України подав позови проти Росії до Європейського суду з прав людини та Міжнародного суду ООН. Про це, відкриваючи у середу останнє засідання цього складу уряду, заявив прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.

«Україна подала три позови до Європейського суду з прав людини проти Російської Федерації, і ми вимагаємо відшкодування мільярдних, а точніше трильйонних збитків, яких Росія завдала Україні», – сказав він.

Крім того, у Міжнародному суді ООН Україна розпочала процедуру притягнення Росії до відповідальності за порушення Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму.

«Російська Федерація фінансує тероризм в Україні, Російська Федерація підтримує терористів в Україні і Російська Федерація порушує конвенцію про боротьбу з тероризмом», – наголосив Яценюк.

Прем’єр також зазначив, що Україна зробила все, щоб досягнути миру, проте Росією не було зроблено жодного кроку з деескалації конфлікту.

«Росія не хоче миру. Якби Путін хотів миру, то Мінський протокол був би не на папері, а був би на ділі», – додав глава уряду.

Раніше міністр закордонних справ України Павло Клімкін повідомляв, що Україна готує звернення до Міжнародного суду ООН та Європейського суду з прав людини щодо повернення захопленого Росією майна в Криму. За даними уряду, станом на вересень, на відновні роботи на сході країни необхідно близько 11,8 мільярда гривень.

16 березня цього року на території Криму пройшов так званий «референдум» про статус півострова, за результатами якого Росія приєднала Крим до свого складу. Ні Україна, ні міжнародна спільнота не визнали це і вважають, що Крим Росія анексувала. Після цього на Сході України почалися проросійські акції.

5 вересня Мінську учасники тристоронньої групи (представники України, ОБСЄ та проросійських сепараститів) з урегулювання ситуації на Донбасі підписали протокол, перший пункт якого передбачав припинення вогню. 19 вересня підписано меморандум про реалізацію цього пункту протоколу від 5 вересня. Проте ці домовленості систематично порушуються.

Під час підписання мінських домовленостей були присутні представники Росії. Нещодавно президент Російської Федерації Володимир Путін заявив, що мінські домовленості виникли завдяки Москві, яка переконала проросійських сепаратистів брати участь у переговорах у Мінську.

Країни Заходу та Україна звинувачують Росію у військовій підтримці проросійських сепаратистів. Москва ці звинувачення відкидає.

XS
SM
MD
LG