Доступність посилання

ТОП новини

Чеський активіст звинувачує поліцію, яка не дала йому протестувати проти політики Земана


Отакар ван Ґемунд (п) протестує написами на оголеному тілі, фото з акції 8 жовтня 2014 року
Отакар ван Ґемунд (п) протестує написами на оголеному тілі, фото з акції 8 жовтня 2014 року

Чеський активіст Отакар ван Ґемунд звинувачує поліцію країни в незаконному затриманні під надуманим приводом, коли він ішов протестувати проти політики президента Чехії, повідомив сьогодні громадський рух «Празький Майдан», який виступає на підтримку України.

За словами активіста, наведеними в повідомленні, поліція перепинила його, коли він ішов на акцію протесту проти проросійської, як він вважає, політики Мілоша Земана, що відбулася у Празі 17 листопада. Його обшукали і змусили зняти сорочку, а потім затримали на дві години у відділку. Отакар ван Ґемунд, який є громадянином Нідерландів і Чехії, заявляє, що ці дії поліції були замовними і свідчать, що чеська демократія не спрацьовує. Тепер він розглядає можливість подати скаргу на дії поліції.

Радіо Свобода наразі не вдалося отримати коментар чеської поліції з цього приводу.

У відеозапису затримання, що його оприлюднив активіст, видно, як працівники поліції в цивільному кілька хвилин не можуть чітко пояснити причину затримання, і лише потім інший працівник прямо заявляє, що активіста підозрюють у плануванні спроби роздягтися на знак протесту під час урочистостей із участю президента, як він уже робив минулого місяця на урядовій прес-конференції.

Ван Ґемунд у своїй заяві визнає, що дійсно разом із колегою планував такий протест із роздяганням і мав для цього на тілі напис «Мілошу, на чиєму ти боці?» Він вважає, що протестувати шляхом роздягання і демонстрації написів на тілі не є порушенням закону.

8 жовтня Отакар ван Ґемунд і ще один активіст, які зараз підтримують рух «Празький Майдан», під час прес-конференції уряду Чехії роздяглися до пояса, щоб присутні могли побачити гасла, написані на спині і грудях: «Бережіть свободу, а не паштети», «Прем’єре, відвагу!», «Не будьте з Путіним!». Руки чоловіків були розмальовані кольорами українського прапора.

У Чехії публічне роздягання такого кшталту розглядають як адміністративне правопорушення.

Отакар ван Ґемунд уже понад десяток років відомий у Чехії своїми публічними акціями протесту проти кроків влади, які він вважає неправильними – чи то лівоцентристської, яка є у країні нині, чи то правоцентристських влад попередніх років.

XS
SM
MD
LG