Доступність посилання

ТОП новини

Україна подала судовий позов, щоб Росію визнали спонсором тероризму


Акція проти агресії Росії в Україні, Польща. Липень 2014 року ©Shutterstock
Акція проти агресії Росії в Україні, Польща. Липень 2014 року ©Shutterstock

Уряд Арсенія Яценюка склав повноваження перед новим скликанням Верховної Ради. І прозвітував про свою роботу. Так, за словами прем’єра, деякі фінансові показники є навіть кращими, ніж очікувалося. А експорт до країн ЄС зріс на 12%. Водночас, експерти радять чиновникам не сподіватися на відшкодування збитків, завданих Росією Україні.

Стан економіки України – досить прийнятний для воєнного часу. А деякі фінансові показники є навіть кращими, ніж очікувалося. Про це, відкриваючи у середу останнє засідання цього складу уряду, заявив прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.

Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк

«Падіння економіки прогнозувалося на рівні 10%. Можемо сказати, що прогнози дещо кращі. Зараз ми очікуємо 7%. Це все одно мінусова економіка, яка мінусується за умов російської агресії, неймовірних бюджетних втрат для утримання Збройних сил, і яка частково просто знищена російськими терористами. Але нам вдалося в поточному році зібрати до державного бюджету на 5% більше доходів, ніж у 2013 році», – сказав Яценюк.

Водночас, за даними уряду, дефіцит державного бюджету 2014 року становитиме 4% ВВП. На відновлювальні роботи на сході країни необхідно вже близько 11,8 мільярда гривень. А збитки, яких зазнає Україна від анексії Криму, становлять 1 трильйон 80 мільярдів гривень, і вони постійно зростають. І відшкодувати їх повинна Росія, зазначив Яценюк.

Визнати Росію такою, що фінансує тероризм

Російська Федерація фінансує тероризм в Україні, Російська Федерація підтримує терористів в Україні
Арсеній Яценюк

«Уряд України подав до Європейського суду з прав людини 3 позови проти Росії. І ми вимагаємо відшкодування мільярдних, а точніше трильйонних збитків, які завдані Росією Україні. У Міжнародному суді ООН Україна розпочала процедуру притягнення Росії до відповідальності за порушення Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму. Російська Федерація фінансує тероризм в Україні, Російська Федерація підтримує терористів в Україні і Російська Федерація порушує конвенцію про боротьбу з тероризмом», – наголосив прем’єр.

Клопотати перед міжнародними організаціями та країнами ЄС про визнання «ЛНР» і «ДНР» терористичними організаціями, а Росію – країною, що підтримує тероризм, треба було ще в березні. Вважає політолог Анатолій Октисюк. А от позови про відшкодування коштів Росією він називає політичними акціями.

Щодо компенсування збитків на Донбасі – треба зобов’язувати російську сторону. Але Росія легко нехтує міжнародними нормами і протоколами
Анатолій Октисюк

«Такі позови навіть є небезпечними, це може легалізувати певним чином анексію Криму. Якщо уявити, що Росія компенсує завдані збитки по Криму, то вона пояснюватиме що оскільки вона вже компенсувала збитки, то й територія законно перебуває під юрисдикцією Російської Федерації. Щодо компенсування збитків на Донбасі – треба зобов’язувати російську сторону. Але, якщо це буде навіть рішення міжнародних структур, то воно все одно не буде обов’язковим для Росії. Вона легко нехтує міжнародними нормами і протоколами».

Водночас, за словами політолога, Росія має велике лобі в ООН. Тож він сумнівається в тому, що Росію визнають країною, що фінансує тероризм в Україні.

26 листопада відбулося останнє засідання цього складу уряду. Раніше президент України Петро Порошенко попросив учасників коаліційних переговорів підтримати кандидатуру Арсенія Яценюка на посаді прем’єр-міністра.

Країни Заходу та Україна звинувачують Росію у військовій підтримці проросійських сепаратистів. Москва ці звинувачення відкидає.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG