Доступність посилання

ТОП новини

«Джаз без…» приїде у Слов’янськ і Краматорськ


Львів – 27 листопада у Львові виступом кримськотатарських музикантів розпочинається фестиваль «Джаз без…». Цьогоріч джаз – без війни і без страху – триватиме до 14 грудня. Українські та іноземні музиканти вперше поїдуть у східні міста України – Слов’янськ і Краматорськ. Оскільки мистецтво вважають найкращими ліками у важкий час.

Музика рятує від неспокою композитора, піаніста, татарина Усейна Бекірова, чиї рідні залишились у Криму. Вдома він не був давно, але щодня розмовляє з батьками, які теж є музикантами.

Якщо б все це було по-іншому і не засмічували людям мізки на Сході й в Криму, то не мали б такої ситуації. Музика дає більше свободи, без неї ніяк не обійтись
Усейн Бекіров

«Сучасна культура цілком іншою має бути. Якщо б все це було по-іншому і не засмічували людям мізки на Сході й в Криму, то не мали б такої ситуації. Музика дає більше свободи, без неї ніяк не обійтись», – каже музикант.

Саме виступом кримськотатарського гурту і розпочинається фестиваль «Джаз без…», який протягом грудня побуває не лише у Львові, але й Києві, Харкові, Тернополі, Івано-Франківську, Ужгороді, Рівне, Луцьку, у польських містах і помандрує, вперше за свою історію, на Схід – у Краматорськ і Слов’янськ. Кримчани вкотре хочуть сказати вголос: Крим – невід’ємна частина України.

Українські пісні у джазовій обробці Усейн Бекіров подарує мешканцям Слов’янська і Краматорська, коли разом з іншими музикантами поїде туди у грудні у рамках фестивалю «Джаз без…». У нього є чимало друзів-джазменів із Донецька. Дехто виїхав у Київ, а хтось залишився і потребує допомоги. Музикант розповів, що професор Донецької консерваторії передав йому свої музичні матеріали, а це чудові твори на українську тему.

«Для мене це просто відкриття. Музиканти за своєю суттю люди дуже вільнолюбиві, з власним світоглядом і ми маємо триматись вкупі, попри ситуацію, яка склалась», – наголосив Усейн Бекіров.

Бойовики знищили навіть джазовий осередок

У Донецьку бойовики зруйнували не лише інфраструктуру, зламали долі тисяч людей, а й знищили різні мистецькі осередки, один із яких, досить потужний, роками творили джазові музиканти, наголошує засновник фестивалю «Джаз без…» Маркіян Іващишин. Він пояснює, що фестиваль відбувається у час війни, але це демонстрація опору війні. Музика – добрі ліки від депресії для населення.

Донецька область була найкрутішим осередком джазу і там є публіка. Для жителів цих регіонів буде важливо, що до них приїдуть кримські татари, які мають свої проблеми і це спільні проблеми з східняками
Маркіян Іващишин

«Донецька область була найкрутішим осередком джазу і там є публіка. Для жителів цих регіонів буде важливо, що до них приїдуть кримські татари, які мають свої проблеми і це спільні проблеми з східняками. Приїдуть іноземні музиканти, щоб таким чином продемонструвати, що і ця частина України – частина Європи. Ми хочемо відродити середовище. Динамічні культурні середовища створюють опір, як показує історія, режиму і тій дурні, яка відбувається в Донецьку. Якщо б раніше на культуру зважали, то б такого протистояння, можливо, не було б», – наголосив Радіо Свобода Маркіян Іващишин.

«Зараза у голові сидить не лише там, але й у нас теж»

Чиновники мають зрозуміти, що культура не обмежується мистецтвом, це значно ширше поняття. А саме культура і освіта формують світогляд людей й це має бути пріоритетом у державі, переконаний Маркіян Іващишин. «Українська культура має бути конкурентною у світі, бо її, в іншому разі, не сприйматимуть навіть свої громадяни», – впевнений він.

Більшість музикантів погодились їхати на Схід, попри неспокійну ситуацію. Вони хочуть не лише подарувати свою гру, але й поспілкуватись з місцевим населенням. Хоча були поодинокі українські митці, які відмовились від виступу через те, що не захотіли виступати для «ватників».

«Це неприємно, що митці сприймають на Сході так людей. Зараза у голові сидить не лише там, але й у нас теж», – каже Маркіян Іващишин. До слова, у Слов’янську та Краматорську діють джазові клуби, а гаслом фестивалю на Сході стали слова – «Музика Свободи на вільній землі!».

Цьогорічний, уже 14-й, Міжнародний фестиваль «Джез без…» – це джаз без страху і стереотипів, поєднання різноманітних джазових стилів й цікавих музикантів. Але це ще й спілкування людей із різних куточків світу.

Відео користувача Volodymyr Beglov у Youtube

Завершиться фестиваль концертом з нагоди 200-річчя Адольфа Сакса, винахідника саксофону. Цей музичний інструмент отримав визнання у Франції у другій половині ХІХ століття. Зрештою, який джаз без саксофону…І це одразу зрозуміли американці. Вже наприкінці 19 століття у США зародився джаз, а саксофон став одним із найпопулярніших інструментів.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG