Доступність посилання

ТОП новини

Яценюк – прем’єр, Гройсман – спікер, а Порошенко передав привіт «федералістам»


(Зліва направо) Спікер Володимир Гройсман, президент України Петро Порошенко та прем’єр-міністр Арсеній Яценюк під час першого засідання Верховної Ради VIII скликання. Київ. 27 листопада 2014 року
(Зліва направо) Спікер Володимир Гройсман, президент України Петро Порошенко та прем’єр-міністр Арсеній Яценюк під час першого засідання Верховної Ради VIII скликання. Київ. 27 листопада 2014 року

Київ – У перший день роботи новообрана Верховна Рада сформувала більшість, обрала спікера Володимира Гройсмана та прем’єр-міністра Арсенія Яценюка. Обрати віце-спікерів та призначити міністрів парламентарі мають намір на наступному засіданні, 2 грудня. Виступаючи перед депутатами, президент закликав їх не зволікати з реформами.

Олександр Турчинов
Олександр Турчинов

Підбиваючи підсумки роботи Верховної Ради попереднього скликання, екс-спікер Олександр Турчинов зауважив, що це було наче два різні парламенти – до і після Майдану. Він також закликав новообраних депутатів відповідально ставитися до своїх обов’язків.

«З десятої години ранку до шостої вечора у сесійному залі повинен бути аншлаг кожного пленарного дня!» – наголосив Олександр Турчинов, який тепер став лідером фракції «Народного фронту».

Президент пообіцяв покликати «варягів»

Петро Порошенко
Петро Порошенко

Звертаючись до депутатів, президент Петро Порошенко наголосив, що питання федералізації України не стоїть на порядку денному.

Палкий привіт тим, хто зі Сходу чи з Заходу радить нам федералізуватися
Петро Порошенко

«Сто відсотків українців зараз за єдину державу! Конституційна більшість українців бачить її унітарною – ніяких федералізацій! І це, до речі, палкий привіт тим, хто зі Сходу чи з Заходу радить нам федералізуватися», – зауважив він.

Натомість глава держави пообіцяв ініціювати масштабні реформи, головною з яких визначив реформу судочинства. Президент наголосив, що ініціюватиме законодавчі зміни, які дозволять працювати в органах влади іноземцям. За його словами, «реформатори всіх часів і народів не цуралися долучати до змін іноземців».

Також Петро Порошенко пообіцяв бути президентом всієї України і чути не лише парламентську більшість, але й опозицію.

Пане президенте, моя вам рука для проведення всього того, що ви сказали… Це наша спільна відповідальність
Арсеній Яценюк

Спікером Верховної Ради став Володимир Гройсман – близький соратник чинного президента. Відтак п’ять фракцій – «Блок Петра Порошенка», «Народний фронт», «Самопоміч», Радикальна партія та «Батьківщина» – сформували парламентську більшість, яка налічує 302 депутати. Головою уряду став Арсеній Яценюк.

«Шановний пане президенте, моя вам рука для проведення всього того, що ви сказали… Це наша спільна відповідальність», – запевнив прем’єр-міністр.

Не можна перемогти український народ і націю - Яценюк
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:07 0:00


В уряді будуть не лише політики – Ковальчук

Віктор Балога
Віктор Балога

Позафракційний депутат Віктор Балога запевняє, що новосформована більшість має всі підстави для того, аби працювати плідно, однак застерігає колег від надмірної демократичності.

«У більшості, яка була сформована в 2012 році Януковичем, усе трималося на страху. Тепер більшість буде, однозначно. І рішення зможуть набирати більше ніж 300 голосів ще й завдяки депутатам усього парламенту. Я бачу проблему лише в одному – щоб не загралися занадто в демократію, і це не стало початком розвалу фракцій на дрібніші», – зазначає Віктор Балога.

Андрій Білецький
Андрій Білецький

За межами коаліції залишилися позафракційні, фракція «Опозиційний блок» та дві депутатські групи – «Економічний розвиток» та «Воля народу». Колишній командир батальйону «Азов», позафракційний депутат Андрій Білецький припускає, що може виникнути ще одна група, яка об’єднуватиме тих, хто воював на Донбасі.

Ідея об’єднання ветеранів, добровольців – усіх, хто пройшов АТО – безумовно, витає в повітрі
Андрій Білецький

«Сама ідея об’єднання ветеранів, добровольців – усіх, хто пройшов АТО – безумовно, витає в повітрі. Ця ідея абсолютно правильна», – зауважує він.

Завершити формування парламентської президії та уряду депутати обіцяють у вівторок, 2 грудня. Заступник голови фракції «Блоку Петра Порошенка» Віталій Ковальчук запевнив, що в уряді будуть не лише політики, а й бізнесмени та громадські діячі. За неофіційною інформацією, прем’єр категорично зажадав залишити за «Народним фронтом» посади міністра внутрішніх справ та юстиції, які обіймають, відповідно, Арсен Аваков та Павло Петренко.

27.11.2014
Новообрані депутати обіцяють «працювати на Україну»

Депутати Верховної Ради восьмого скликання обіцяють журналістам працювати ефективно. Проте більшість з них намагаються не потрапляти на очі мітингувальникам під стінами парламенту: або йдуть до Верховної Ради підземними ходами з інших будівель, або прикриваються охороною. далі
27.11.2014
Під Радою побилися через яйця

Сутичкою під стінами парламенту супроводжувалось його перше засідання. Конфлікт виник між двома громадськими організаціями через те, що одна з них принесла яйця з наміром закидати депутатів. Також були присутні «зомбі» з плакатами «Політичним трупам не місце в Раді». далі
27.11.2014
Чого чекають громадяни від нової Ради?

27 листопада розпочала роботу Верховна Рада восьмого скликання. Які очікування людей від роботи нового складу парламенту? Про це кореспонденти Радіо Свобода запитали у перехожих на Хрещатику. далі
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG