Доступність посилання

ТОП новини

Сотні мільярдів від Заходу Україна може отримати після реформ – експерт


©Shutterstock
©Shutterstock

Для проведення критично важливих реформ український уряд має не більше 30 днів. Інакше – втратить підтримку заходу. Про це «Голосу Америки» розповів експерт американського аналітичного центру «Атлантична рада» Адріан Каратницький, який повернувся з України.

Експерт сказав, що у приватних розмовах західні лідери кажуть: якщо зараз Україна проведе реформи – на неї чекає фінансова допомога на, без перебільшення, колосальному рівні.

У четвер нова Верховна Рада України створила потужну коаліцію та знову обрала, за поданням президента, прем’єром Арсенія Яценюка. Під стінами парламенту посол США в Україні Джефрі Пайєт сказав Радіо Свобода, що головне завдання влади – робити те, чого вимагають українці.

«Я вважаю, що головна робота цієї Ради – робити реформи. Як я казав і раніше, найбільший ризик для України – це умови ведення бізнесу. І в українського народу є надзвичайні очікування від цього парламенту, пов’язані з його надіями на майбутнє», – зазначив посол.

Джефрі Паєт: нова Верховна Рада має подбати про реформи та майбутнє України
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:08 0:00

До уряду України – ті ж вимоги. Екс-міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт через Twitter привітав нового-старого прем’єра України.

«Вітаю Яценюка з перепризначенням на посаду. Попереду – величезна робота. Країні потрібен новий старт», – написав Більдт.

Цей новий старт України починається з кількох протиріч між президентом та прем’єром, каже експерт «Атлантичної ради» Адріан Каратницький. Весь силовий блок Порошенко хоче собі, Яценюк – не згоден. Але, хай там як, суперечності між Порошенком та Яценюком не такі, щоб паралізувати владу, каже він.

«Протиставлення президента і прем’єра не будуть на рівні протиставлення, скажімо, між Януковичем і Ющенком чи між Ющенком і Тимошенко. Тут є двоє людей більш освічених».

Причин домовитись і працювати на Україну в Порошенка і Яценюка більш ніж достатньо: до цього владу штовхають і українці, і захід. Реформи та боротьба з корупцією легкими не будуть, але, за словами Каратницького, у Брюсселі, Вашингтоні вже натякають: якщо Україна піде на реформи – отримає додаткову серйозну допомогу.

«Неофіційно деякі люди навіть говорять про те, що через 5 чи 10 років дофінансування України може наближатися до рівня, який був потрібен, щоб врятувати грецьку економіку. І виглядає, що західний світ, принаймні, вже думає в довготривалих категоріях, але за однією умови – що Україна просувається в напрямку реформ. А лобіювання спеціальних інтересів, спеціальні закулісні домовленості зникнуть з політичної сцени», – зауважив Адріан Каратницький.

Експерт зазначає: на руку Україні зараз грає навіть агресивність Путіна, адже антипатія до Росії на Заході росте як на дріжджах. Втім, якщо хтось з лідерів України розраховує, що Захід допомагатиме не за реформи, а лише зі співчуття – грубо помиляється. Працювати доведеться багато і швидко.

«Перший місяць цього нового уряду – це повинна бути швидка реалізація певної регуляції певної законотворчої дії », – наполягає експерт.

За цей час, каже експерт, потрібно щонайменше повернути державі контроль над «Укрнафтою» та вирівняти ціни на газ. А почати треба з недопущення до складу нового уряду, особливо до його економічного блоку, людей з сумнівним політичним минулим.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG