Доступність посилання

ТОП новини

ЗМІ Росії розповіли про «гетто» в Одесі, де в «заручниках» діти з Луганщини


На російському каналі «НТВ» розповідають про дітей зі школи-інтернату на Луганщині, яких раніше відправили до Одеси, і тепер, буцімто з невідомих причин не повертають додому.

На російському каналі «НТВ» у сюжеті про дітей зі школи-інтернату міста Лутугине Луганської області розповідають, що вони зараз в Одесі, поки на Луганщині знов стане безпечно.

Ось як підводять до сюжету: «Вихованців луганського інтернату для сиріт, яких вивезли з-під бомбардувань до Одеси, тепер не пускають додому, до них ставляться як до перебіжчиків із ворожої території. Паспорти та мобільні відібрали, ніякого зв’язку із зовнішнім світом немає, навіть вихователю дозволяють телефонувати в Луганськ тільки один раз на день. Репортер «Анатомії дня» спробував пробратися до цього, ну, фактично гетто, і з’ясувати – заручниками чого стали діти?».

Журналісти каналу «НТВ» відзняли більшість кадрів для сюжету у місті Лутугине Луганської області. Зокрема, поспілкувалися з Любов’ю Шаменко – директором обласної спеціальної школи-інтернату. Вона розповіла, що передала дітей в Одеську область, «згідно з актом», і тепер, коли після обстрілів будівлі знову відновили, вона чекає, що дітей так само повернуть.

Журналісти каналу «НТВ» розповідають, мовляв, зовсім не зрозуміло, чому ж це дітей не відправлять назад до Лутугина і що вони в Одеській області живуть «немов заручники».

Радіо Свобода вдалось зв’язатись з Любов’ю Шаменко – директором школи-інтернату в Луганську. І ось, що вона розповіла: «Вони сказали: якщо вам дасть Луганська міська адміністрація дозвіл і Одеський департамент такі документи, тоді ми вам віддаємо дітей, мобілки у дітей ніхто не забирав... паспорти зараз, дійсно, у нас».

Отже, паспорти ніхто ні у кого не відбирав, діти мають при собі мобільні телефони. «НТВешники» також заявляли, про те, що їх не пустили знімати дітей в Одесі. Виявляється, щоб уникнути провокацій і захистити дітей, правоохоронці та члени самооборони взяли під посилену охорону інтернати. Адже раніше у райцентрі Балти голова райадміністрації Євген Кифоренко дізнався, що в один із інтернатів міста намагається потрапити знімальна група «НТВ».

На російському каналі «НТВ» раніше показали сюжет про 13-річного хлопчика, якого нібито «бандерівські карателі» накачали наркотиками і відправили на розвідку в «ДНР». Також розповідали, що його батьків українські військові погрожували вбити. Однак це виявилось фальшивкою.

Любов Шаменко не розуміє, чому дітей не повертають у Луганську область, мовляв, вони виросли і виховувались у Лутугині. У коментарі для Радіо Свобода вона розповіла, що з вересня там уже спокійно і відновлена будівля школи-інтернату, яка постраждала внаслідок бойових дій, і що вона вважає цілком безпечним, якщо дітей повернуть назад. Якщо ж подивитись на актуальну карту бойових дій, то Лутугине – територія, підконтрольна проросійським бойовикам, а за 40 кілометрів на північ відбуваються сутички і бойові дії.

Журналісти російських каналів раніше висвітлювали трагічні смерті підлітків на подвір’ї Донецької школи, наголошуючи на надзвичайній небезпеці перебування у східній частині України, однак у даному сюжеті, мовляв, не бачать небезпеки для повернення дітей у Луганську область.

27.11.2014
ЗМІ Росії поширили дезінформацію про футболіста із «Шахтаря»

А у соцмережах кепкують щодо нападів на російських журналістів далі
26.11.2014
Як ЗМІ Росії маніпулюють цитатами

Речник МЗС України оприлюднив сторінку з ноти МЗС Китаю, в якій йдеться про те, що ЗМІ Росії маніпулюють цитатами далі
25.11.2014
Фейковий український «дипломат» у програмі «Вести недели» з Кисельовим

Тим часом українські блогери продовжують кепкувати з російських «новин», які вважають дезінформацією далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG