Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко: останні роки продемонстрували хибність позаблокової моделі для України


Ми нікому ззовні не дамо тиснути на Україну
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:48 0:00

Ми нікому ззовні не дамо тиснути на Україну

Президент Петро Порошенко заявляє, що у питаннях визначення зовнішньополітичного курсу України він не дозволить нікому тиснути ззовні і дослухатиметься до думки українського народу. Про це, як повідомляє прес-служба президента, він заявив в інтерв’ю німецькій телерадіокомпанії ARD.

Порошенко наголосив, що переважна більшість українців вимагає від влади негайних реформ.

«Нам треба реформувати країну, налагодити інвестиційний клімат, реалізувати Угоду про асоціацію з Європейським союзом. Цього хоче 75% українців», – зазначив Порошенко.

За словами Порошенка, зараз основним викликом для України залишається протидія агресії і захист своєї цілісності.

«Я завжди намагаюсь зберегти діалог і тримати «двері миру» відкритими», – зазначив він.

Петро Порошенко наголосив, що НАТО залишилося системою, яка здатна забезпечити безпеку її членів. Коментуючи можливість подання заявки України на вступ до альянсу, він зазначив, що питання не у заявах, а в тому, що країна потребує реформування.

«Треба зробити все, щоб країна, рівень доходів громадян і валового внутрішнього продукту, рівень інвестицій в оборонний комплекс і рівень Збройних сил відповідали тим критеріям, які є для держав, що бажають бути членами НАТО», – сказав Порошенко.

Він додав, що останні чотири роки продемонстрували хибність для України позаблокової моделі.

24 листопада, на спільній з президентом Литви Далею Ґрібаускайте прес-конференції, президент України Петро Порошенко заявив, що рішення про можливий вступ країни до НАТО буде ухвалено на всеукраїнському референдумі. За його словами, коли Україна відповідатиме вимогам НАТО, український народ на референдумі зможе вирішити, вступати або не ступати до НАТО.

Вступ країни до НАТО не вимагає згоди її населення. Із 28 країн-членів НАТО тільки дві – Угорщина і Словенія – проводили безпосередньо напередодні вступу референдум про це.

П’ять із партій, що пройшли до новообраної Верховної Ради, підписали коаліційну угоду, в яку внесли пункт про «скасування позаблокового статусу України, відновлення політичного курсу на інтеграцію до євроатлантичного безпекового простору та набуття членства в Організації Північноатлантичного договору».

Україна офіційно відмовилася від попереднього курсу на вступ до НАТО 2010 року, відразу після приходу до влади тодішнього президента Віктора Януковича.

2004 року Янукович, на той час прем’єр-міністр, розробив план вступу України до НАТО до 2008 року. Тоді, за президента Леоніда Кучми, під керівництвом Віктора Януковича була розроблена Стратегія економічного та соціального розвитку України «Шляхом європейської інтеграції» на 2004–2015 роки, яка передбачала, що «Україна, здійснюючи проголошений зовнішньополітичний курс на євроатлантичну інтеграцію, ставить перед собою мету – потрапити в найближчу хвилю розширення НАТО» – як мовилося в документі, можливо, вже 2008 року. План Януковича не передбачав ніяких референдумів.

У НАТО щоразу підтверджують, що позиція союзу залишається незмінною: Україна має право на вступ, коли Київ висловить бажання вступати і виконає необхідні умови, і «двері завжди залишаються відчиненими». Водночас Росія вимагає «гарантій невступу України в НАТО».

XS
SM
MD
LG