Доступність посилання

ТОП новини

Російські провокації не вплинуть на відносини поляків та українців – Дещиця


Андрій Дещиця
Андрій Дещиця

Варшава – Польща підтримуватиме Україну рівно настільки, наскільки цього потребуватиме Україна. Антиукраїнські провокації, організовані у Польщі проросійськими середовищами, не матимуть впливу на польсько-українські стосунки. У цьому переконаний Андрій Дещиця, посол України в Польщі, колишній міністр закордонних справ. 10 років тому Андрій Дещиця працював дипломатом в українському посольстві у Варшаві й запам’ятався полякам та місцевим українцям тим, що активно підтримав Помаранчеву революцію. Радіо Свобода запитало Дещицю, що його найбільше вразило у Польщі після десятирічної перерви.

– Найбільше мене вразила після повернення до Варшави кількість українців, які проживають, навчаються, працюють у Польщі. Кількість українських ініціатив, які тут реалізуються і місцевими українцями, і українськими і польськими громадянами, – я сказав би, що це широкий громадський суспільний діалог, який відбувається між Україною і Польщею.

– З України до Польщі дедалі частіше приїжджають молоді люди – навчатися, працювати. Ви не вважаєте, що це відтік мізків, який може зашкодити Україні?

Зараз у Польщі є приблизно 15 тисяч студентів з України, які офіційно навчаються в польських вишах. Я думаю, що не потрібно цього боятися. Я переконаний у тому, що ці люди будуть важливим чинником руху України в європейську спільноту
Андрій Дещиця

– Зараз у Польщі є приблизно 15 тисяч студентів з України, які офіційно навчаються в польських вишах. Багато хто з них планує повернутися в Україну і застосувати там свої знання. Звісно, частина з них думає про те, щоб залишитися в Польщі, або ж, здобувши польську освіту, їхати далі на Захід. Я думаю, що не потрібно цього боятися, я переконаний у тому, що ці люди будуть важливим чинником руху України в європейську спільноту. Я сам отримав магістерський ступінь у канадському університеті, після чого повернувся в Україну. Проте деякі мої колеги залишилися в Канаді. Сьогодні вони працюють у канадських університетах і допомагають Україні звідти, а це для нас дуже важливо.

– Упродовж останнього року серед іноземців, які звертаються до польської влади з проханням надати їм статус біженців, на першому місці опинилися громадяни України. Чи розглядають ці звернення?

– Польська держава розглядає ці звернення, але статус біженця надає неохоче, тому що ці люди можуть перебувати в безпеці на території України. Мені важко сказати, скільки саме таких дозволів на отримання статусу біженця Польща видала українцям, але точно не більше ніж декілька. Більшість людей, які зважуються на такий крок, думають, що вони отримають у Польщі статус біженця, бо в Україні війна. Але це не спрацьовує.

– Пане посол, новий польский прем’єр-міністр Ева Копач, приступаючи до виконання своїх обов’язків, дуже обережно висловилася щодо підтримки Польщею України, на території якої тривають військові дії. Чи не так?

Я бачу готовність підтримати Україну настільки, наскільки Україні це буде потрібно
Андрій Дещиця

– Мої перші контакти на офіційному рівні все-таки дають підстави для оптимізму, я бачу готовність Польщі і на рівні президента, і на рівні уряду, маршалків Сейму і Сенату – я бачу готовність підтримати Україну настільки, наскільки Україні це буде потрібно. Польща свідома того, що стабільність України, її безпека – це гарантія стабільності і безпеки Польщі. У нас дуже добрі інтенсивні контакти на рівні президентів, я сподіваюся що з формуванням українського уряду такі ж контакти будуть на рівні урядів, бо багато справ потрібно вирішувати саме на міжурядовому рівні.

– Минулого тижня в ефірі польського телебачення Ґжеґож Схетина сказав, що Польща може постачати в Україну зброю. Може?

Юридичних перепон, якогось ембарго на постачання зброї в Україну немає
Андрій Дещиця

– Минулого тижня я зустрічався з міністром Схетиною, у нас із ним був дуже відвертий і щирий діалог, як з людиною, яка розуміється на проблематиці і яка готова практично сприяти Україні. Що стосується зброї для України, то я переконаний, що це питання потрібно вирішувати на рівні експертів з міністерств оборони та генштабів, тобто тих людей, які безпосередньо знають, які потреби в України і що саме Польща може постачати. До того часу, поки такі консультації не будуть завершені, а вони постійно тривають, то виносити на публічне обговорення питання постачання зброї в Україну не варто. Юридичних перепон, якогось ембарго на постачання зброї в Україну немає, і я думаю, що саме це пан міністр Схетина мав на увазі. Тобто якщо є бажання купити, то можна купити. Але давайте це не виносити на публічне обговорення, хай цим займаються відповідні відомства.

– У неділю 30 листопада проросійські середовища організували біля посольства України у Варшаві акцію протесту, як вони це сформулювали, проти вбивств мирного населення на Донбасі. У Варшаві таку акцію організовано вже не вперше, як Ви це оцінюєте?

На жаль, є деякі сили в Польщі, невеликі, маргінальні, навіть не політичні сили – це групи, організації, які за певну винагороду з боку Росії проводять акції
Андрій Дещиця

– На жаль, є деякі сили в Польщі, невеликі, маргінальні, навіть не політичні сили – це групи, організації, які за певну винагороду з боку Росії проводять такого роду акції. Мені не зрозумілі їхні інтенції. Їхні побажання, щоб в Україні припинили вбивати, я думаю, що ці вимоги треба спрямовувати до посольства Росії, яке у Варшаві міститься неподалік від посольства України, тож я радив би їм пройти кількасот метрів далі і від посольства Росії вимагати припинення цієї агресїі. Тому що саме Росія почала агресію проти України, а Україна захищається від зовнішнього ворога.

– У грудні до Варшави з офіційним візитом прибуде президент України Петро Порошенко. Які у Вас очікування щодо цього візиту?

– Плануємо, що візит президента Петра Порошенка буде 17-18 грудня. Ми перш за все очікуємо підтвердження цього рівня співпраці, який є між Україною та Польщею. Також можна буде подякувати Польщі за підтримку України вродовж останнього року. Ми очікуємо, що під час візиту буде завершений процес ратифікації Угоди про асоціацію України з ЄС і це ще раз підтвердить наші інтенції щодо європейської дороги України, яку поляки підтримують і на громадському, і на офіційному рівні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG