Доступність посилання

ТОП новини

У Amnesty International нагадують, що винних у сутичках на Банковій досі не покарали


Сутички біля Адміністрації президента, 1 грудня 2013 року
Сутички біля Адміністрації президента, 1 грудня 2013 року

Сьогодні, 1 грудня, активісти міжнародної правозахисної організації Amnesty International влаштували публічну акцію біля Адміністрації президента.

Активісти реконструювали події 2013 року, коли десятки мирних протестувальників були побиті та затримані співробітниками спецпідрозділу «Беркут» під час зіткнень між правоохоронцями та протестувальниками на вулиці Банковій біля Адміністрації президента.

У формі перформансу активісти продемонстрували, як правоохоронні органи України – Генеральна прокуратура, столична прокуратура, МВС – перекидають один на одного відповідальність за розслідування порушень прав людини під час Євромайдану.

«Через рік після придушення мирних демонстрацій з застосуванням непропорційної сили, незаконними затриманнями та спробами засудити мирних протестуючих, нова українська влада залишає винних непокараними, а жертв порушень прав людини без відшкодувань», – наголосила директор Amnesty International в Україні Тетяна Мазур.

За її словами, акція є повідомленням Кабміну, Верховній Раді і президенту України, що однієї політичної волі для розслідування замало, необхідно створити ефективну систему з розслідування катувань та інших порушень прав людини зі сторони правоохоронців.

Крім того, Amnesty International опублікувала відкритий лист новообраним народним депутатам Верховної Ради України щодо виконаних зобов’язань у галузі прав людини. В листі організація зазначає, що продовжує отримувати повідомлення про катування та інші порушення від тих, хто страждає від безкарності з боку співробітників міліції.

1 грудня 2013 року в результаті сутичок силовиків та учасників на вулиці Банковій біля Адміністрації президента десятки людей отримали поранення, були затриманні. Розслідування цих подій триває досі.

XS
SM
MD
LG