Доступність посилання

ТОП новини

В Україні вітають результати виборів у Молдові, а в Росії сумніваються


Студентка з Молдови перед голосуванням на одній із виборчих дільниць у Румунії, 30 листопада 2014 року
Студентка з Молдови перед голосуванням на одній із виборчих дільниць у Румунії, 30 листопада 2014 року

У новообраному парламенті Молдови проєвропейські партії, ймовірно, будуть мати більшість, свідчать попередні результатами виборів, які відбулися 30 листопада. Тим не менше, відносну перемогу на виборах здобуває проросійська Партія соціалістів Республіки Молдова, яка, за попередніми даними, набрала близько 22 відсотків. Результати виборів не показали виразного вибору жителями Молдови проєвропейського чи проросійського напрямку.

Після підрахунку майже 90 відсотків бюлетенів Ліберально-демократична партія Молдови набирає майже 20 відсотків голосів, Демократична партія має 16 відсотків, а Ліберальна партія – близько 10 відсотків. У цілому цей результат надає проєвропейським партіям більшість у 53 крісла зі 101 у молдовському парламенті.

Молдова повинна залишатися незалежною державою, а не васальною державою
Влад Філат

«Молдова повинна залишатися незалежною державою, а не васальною державою», – сказав Влад Філат, лідер Ліберально-демократичної партії, маючи на увазі васальну залежність від Росії.

Однак проєвропейські партії мали суперечки у минулому, тому аналітики очікують на складні переговори про створення нової коаліції.

Зокрема, Ліберал-демократична та Демократична партії входять до нині владної коаліції, яка керує Молдовою з 2009 року і яка привела країну до підписання Угоди про асоціацію з Європейським союзом. Ліберальна партія вийшла з коаліції минулого року і перейшла в опозицію.

Крім того, голосування наразі виграє проросійська Партія соціалістів із більш ніж 21 відсотком голосів. Третє місце посіла Комуністична партія, яка отримала майже 18 відсотків голосів.

Агітаційний плакат Партії соціалістів в Кишиневі, 29 листопада 2014 року
Агітаційний плакат Партії соціалістів в Кишиневі, 29 листопада 2014 року

Соціалісти виступають за вступ до Митного союзу з Росією, який є проектом російського президента Володимира Путіна.

Із іншого боку, комуністи, під керівництвом колишнього президента країни Владіміра Вороніна, кажуть, що теж підтримують інтеграцію Молдови з ЄС. Однак вони вимагають добрих відносин із Росією, а також перегляду торговельної частини Угоди про асоціацію з ЄС, наполягаючи на більшому захисті молдовських виробників.

Молдовани голосували у Москві під наглядом спецпризначенців

На парламентських виборах у неділю проголосували майже 56 відсотків громадян Молдови.

Тисячі молдован зібралися біля посольства Молдови у Москві
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:23 0:00

Серйозних порушень під час виборчого процесу на дільницях Молдови помічено не було, однак були повідомлення про тисняву у молдовському посольстві у Росії.

Загалом п’ять виборчих дільниць були відкриті для молдован у Росії, країні, яка є домом для великої кількості трудових мігрантів із Молдови.

За даними Національного статистичного бюро країни, минулого року за кордоном працювало близько 300 тисяч молдован. Однак Центральний банк, посилаючись на кількість грошових переказів, говорить про 700 тисяч мігрантів. Схоже число називає і голова Молдовського агентства зв’язків із діаспорою – 650 тисяч, із яких 300 тисяч живуть у Росії.

Голова Центральної виборчої комісії Молдови Юріє Чокан на прес-конференції у Кишиневі 30 листопада сказав, що влада намагалася «зберегти (виборчий) процес (у Москві) у рамках спокою, законності та коректності», відповідаючи на повідомлення про те, що для підтримки порядку в Москві викликали загін поліції спеціального призначення.

За три дні до виборів виборчі органи Молдови заборонили проросійській партії Patria («Батьківщина») брати участь у виборах, звинувачуючи її у незаконному фінансуванні передвиборчої кампанії з-за кордону. Це рішення підтвердили суди.

Лідер партії, 36-річний бізнесмен із Росії Ренато Усатий, відкинув звинувачення та виїхав у Росію.

У Росії сумніваються, а в Україні вітають

Міністерство закордонних справ Росії заявило, що виключення цієї партії з процесу голосування породжує «серйозні сумніви з приводу демократичного характеру» виборів у Молдові.

Як і на попередньому голосуванні, сепаратистський регіон Придністров’я не брав участі у голосуванні. Для понад 200 тисяч молдован, які живуть у цьому регіоні, там не відкрили жодної виборчої дільниці.

«Південний потік» – непотрібний політичний проект Російської Федерації
Арсеній Яценюк

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк першим зі українських посадовців привітав молдовських колег із тим, що так само, як і в Україні, у них «буде сформована проєвропейська більшість». Він висловив сподівання, що Молдова разом із Україною зможуть спільно працювати над енергетичною безпекою ЄС.

«Сподіваюся, що Україну все-таки не будуть обходити через «Південний потік». «Південний потік» – непотрібний політичний проект Російської Федерації», – цитує Яценюка урядовий портал.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG