Доступність посилання

ТОП новини

Закон про всеукраїнський референдум пропонують визнати неконституційним


Будівля Конституційного суду
Будівля Конституційного суду

57 народних депутатів звернулись до Конституційного суду України із проханням перевірити відповідність Конституції закон «Про всеукраїнський референдум», ухвалений за президентства Віктора Януковича.

Подання підписали депутати чотирьох коаліційних фракцій – «Блоку Петра Порошенка», «Народного фронту», «Самопомочі» і «Батьківщини», а також позафракційні депутати.

Як розповів народний депутат, екс-голова Комітету виборців України Олександр Черненко, робота з припинення дії закону йде по кількох напрямках, зокрема зареєстровані проекти законів про його скасування. Черненко наполягає, що розгляд закону у Конституційному суді необхідний для того, щоб при розробці нового закону не були використані антиконституційні норми.

Олександр Черненко
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:58 0:00

Розкритикувала чинний закон і координатор коаліції громадських організацій «За чесний референдум» Наталка Соколенко. Зокрема, за її словами, документ не передбачає вільної роботи ЗМІ у період агітації, а критика референдуму може призвести до відкликання в ЗМІ ліцензії на мовлення.

Альтернативний законопроект про всеукраїнський і місцевий референдуми готує, зокрема, Центр політико-правових реформ, заявила експерт «Центру політико правових реформ» Юлія Кириченко.

Юлія Кириченко
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:45 0:00

Парламентська робоча група почне працювати над новим проектом закону вже цього тижня. Новий закон має стати ефективним засобом для громадян впливати на владу, каже народний депутат від «Батьківщини» Іван Крулько.

Іван Крулько
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:18 0:00

Розгляд подання Конституційним судом України може тривати до двох місяців, але коли почати цей розгляд вирішують судді КСУ. За словами народних депутатів, які підписали подання, вони попросили зареєструвати документ як невідкладний – це має прискорити початок процедури й сам розгляд.

Закон «Про всеукраїнський референдум» був ухвалений парламентом і підписаний тодішнім президентом Віктором Януковичем у листопаді 2012 року. Автором закону виступив народний депутат-«регіонал» Дмитро Шпенов, наразі він пройшов до Верховної Ради від «Опозиційного блоку». Опозиція різко критикувала ухвалення такого документа.

У червні 2013 року Венеціанська комісія оцінила цей закон і встановила, що дозвіл виносити на референдум питання внесення змін до Конституції чи нової Конституції може порушити конституційну стабільність і законність в Україні.

XS
SM
MD
LG