Доступність посилання

ТОП новини

Новий порядок соцвиплат для Донбасу призвів до «пенсійного туризму»


Реакція донеччан на припинення фінансування частини Донбасу
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00

Реакція донеччан на припинення фінансування частини Донбасу

Київ – Першого грудня набув чинності новий порядок соціальних виплат населенню Донбасу. Відтепер лише ті, хто переселився з окупованих бойовиками територій та зареєструвався на підконтрольній українській владі території, зможуть і надалі отримувати пенсії та інші соціальні виплати. Між тим, більшість із тих, хто задля отримання пенсії зареєструвався як переселенець, все одно повертаються на постійне місце проживання на окуповані території. Тож, для них новий порядок створив лише додаткові великі незручності.

Мешканка Донецька, пенсіонерка Марія нещодавно зареєструвалася в Маріуполі, але невдовзі повернулася назад, до Донецька. Вона переоформила собі пенсію, але тепер не може скористатися коштами, які переказані на її пенсійну картку – адже банківська система на окупованій частині Донбасу вже не діє.

«Обіцяли за три місяці виплатити пенсію, але виплатили лише за листопад. Гроші перерахували 25 листопада, а 26-го перестали продавати продукти на карточки (за безготівковим розрахунком. – ред.) Так що гроші в мене на пенсійній карточці є, але придбати в магазині якісь продукти я не можу», – розповіла вона Радіо Свобода.

Пенсійний шлях у 2-4 дні

Аби потрапити з окупованого Донецька до українського Маріуполя пенціонерці Марії треба минати шість блокпостів: три бойовиків-сепаратистів і три українських військових.

На оформлення документів в управлінні соцзахисту та відділенні пенсійного фонду йде два-чотири дні. Пенсіонери реєструються за новим місцем проживання, але здебільшого повертаються додому – у підконтрольні бойовикам міста й села. Зрештою, як зазначає Марія, перевіряють лише тих переселенців, хто офіційно оформлює відповідний статус та отримує відповідні виплати – 442 гривні для працездатних та 884 – для непрацездатних.

«Якщо я отримую ці кошти, то соціальна служба мало не кожні три дні перевіряє: чи я там проживаю, що я роблю. Вони приходять на квартиру. То я просто зареєструвалася, але без вимоги надати мені 884 гривні на оплату оренди житла», – пояснює донеччанка Марія.

З огляду на те, що банківська система на окупованій частині Донбасу не діє, то абсолютна більшість пенсіонерів із окупованих районів, аби отримати переоформлені пенсії, змушені періодично їздити на підконтрольну українській владі територію.

«Зараз дуже великий пасажиропотік між Маріуполем і Донецьком. Люди, які приїхали на два-три дні, в чергах відстояли, в знайомих переночували, – вертаються назад. Але потім знову приїжджають, щоби знімати гроші», – каже маріупольський журналіст Григорій Швед.

З огляду на труднощі мандрівок через лінію перемир’я, якого не всюди дотримуються, дехто навіть лишає свої картки родичам чи близьким знайомим із українського боку, а ті знімають готівку та з оказією передають її на окуповані території. Адже транспортне сполучення з окупованими районами не переривається.

Тимчасово переоформили понад півмільйона пенсіонерів – Мінсоцполітики

Олександра Дворецька
Олександра Дворецька

Координатор організації «Схід-SOS» Олександра Дворецька стверджує, що запровадивши нові правила, держава фактично запровадила «пенсійний туризм». Адже більшість пенсіонерів, оформившись на новому місці, не має можливості отримати там житло.

«Люди на територіях, непідконтрольних українській владі, уже впродовж чотирьох місяців не отримують соціальні виплати, в тому числі й пенсійні. По-моєму, це нормально, якщо людина приїхала, переоформила пенсію і вертається назад. Бо держава не надає йому житло. А пенсіонер, який ще близько місяця буде чекати на переоформлення пенсії, не має змоги зняти собі житло в якомусь місті. А у сільській місцевості не кожна людина похилого віку зможе жити», – зазначила вона в інтерв’ю Радіо Свобода.

Реєстрація переселенців триватиме до 1 січня наступного року. Однак управління соцполітики та пенсійного фонду не справляються із напливом людей з окупованих територій. За словами Олександри Дворецької, «уряд поставив обмеження для реєстрації 31 грудня, але деякі управління соцзахисту ставлять на чергу на реєстрації аж на середину лютого». На її думку, позитивним наслідком нових правил можна назвати хіба що припинення фінансування бюджетних установ на окупованих територіях.

Як повідомили Радіо Свобода в Мінсоцполітики, станом на 27 листопада 2014 року з питань переведення на нове місце перебування пенсійних справ звернулося 662 тисячі 394 особи зі східних областей. Включено у відомість по виплаті пенсій 572 тисячі 571 особу за тимчасовим місцем проживання. Виплачено заборгованість по виплаті пенсій за минулий період 154 тисячам 918 особам (343 осіб – із Криму та 154 тисячі 575 осіб – зі східних областей).

Станом на 28 листопада 2014 року, за даними Міжвідомчого координаційного штабу, в областях України розміщено 493 тисяч 73 внутрішньо переміщені особи з Донбасу та Криму. В органах соціального захисту вже обліковано 449 тисяч 847 осіб, що становить 289 тисяч 818 сімей. Призначено щомісячну адресну допомогу для покриття витрат на проживання 129 тисячам 777 сім’ям. Уже 50 тисяч 331 сім’я отримала зазначену грошову допомогу загальною сумою 70,2 мільйона гривень.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG