Доступність посилання

ТОП новини

Усіх суддів треба звільнити, а нових набрати за конкурсом – правник


Маркіян Галабала
Маркіян Галабала

Звільнити усіх суддів, а новий суддівський корпус набрати на конкурсній основі пропонує заступник голови Тимчасової спеціальної комісії з перевірки суддів Маркіян Галабала.

«Зараз в Україні органи, відповідальні за притягнення суддів до відповідальності, чи то дисциплінарної, чи то конституційно-правової, зараз не працюють. Заблоковано роботу вищої кваліфікаційної комісії суддів, з квітня місяця не працює Вища рада юстиції, яка займається звільненням суддів. Єдиним способом вирішення цієї проблеми є повне очищення суддівського корпусу», – сказав Галабала Радіо Свобода в ефірі програми «Ми разом».

На його думку, це є «абсолютно нормальний механізм», до того ж «передбачений в коаліційній угоді».

«В Україні є 8000 суддів. Це не так багато. До того ж звільнення не треба проводити одномоментно й не треба закривати двері для усіх чинних суддів. Лише не можна допускати до конкурсу тих суддів, які були звільнені за порушення присяги або були притягнуті до дисциплінарної відповідальності», – наголошує правник.

За словами Маркіяна Галабали, для цього потрібно «мінімум рік часу», «потрібні дві сесії парламенту, політична воля коаліції, й внесення змін до Конституції».

А щоб притягнути до кримінальної відповідальності тих суддів, які відправляли до СІЗО побитих «беркутівцями» учасників Майдану, адвокат радить постраждалим подати до комісії до 12 грудня відповідні заяви.

«Ніхто з суддів, які ухвалювали рішення у 1,5 тисячі справ проти «майданівців», не написав досі заяви про те, що їх примушували відправляти в СІЗО побитих людей. Тож треба звертатися до Тимчасової слідчої комісії з перевірки суддів. Лишилося тільки 10 днів», – сказав Галабала.

Вища кваліфікаційна комісія суддів відкрила дисциплінарні справи проти 28 суддів, які судили побитих «Беркутом» учасників Майдану й Автомайдану. Досі усі судді працюють на своїх посадах.

XS
SM
MD
LG