Доступність посилання

ТОП новини

Парламентська коаліція забирає майже всі комітети і віце-спікерів


Київ – Четвертого грудня депутати мають сформувати парламентські комітети і доукомплектувати президію Верховної Ради. Напередодні, у середу, цілий день тривали переговори, які, імовірно, поновлять вранці перед голосуванням. Ініціатива про розподіли керівних посад належить фракціям, які сформували коаліцію. Натомість позафракційні та депутати з груп, що не увійшли до складу парламентської більшості, зазначають, що коаліція порушує їх права при розподілі посад.

Чи не найбільша інтрига була довкола того, скільки посад голів комітетів отримає «Опозиційний блок». За словами депутатів, фракції «Блоку Порошенка» та «Народного фронту» пропонували віддати опозиції керівництво трьома комітетами, але, зважаючи на апетити інших фракцій більшості, «Опозиційний блок» отримає лише одне крісло.

Єгор Соболєв
Єгор Соболєв

Узгодили все на 99%. Є рішення дати «Опозиційному блоку» регламентний комітет – і крапка. За допомогою цього комітету в них буде можливість контролювати нас
Єгор Соболєв

«Узгодили все на 99%. Є рішення дати «Опозиційному блоку» регламентний комітет – і крапка. За допомогою цього комітету в них буде можливість контролювати нас. Ще кілька комітетів будуть запропоновані депутатам, які не є вихідцями з Партії регіонів. Інші комітети очолять представники парламентської більшості. Які взяли на себе відповідальність за стан справ у країні», – розповів Радіо Свобода заступник голови фракції «Самопоміч» Єгор Соболєв.

Депутатські групи «Воля народу» та «Економічний розвиток» не отримають під своє керівництво жодного комітету.

«По-перше, вони є вихідцями з Партії регіонів – так само, як і «Опозиційний блок». По-друге, люди за них взагалі не голосували, як за політичну силу. Якщо «Опозиційний блок» набрав свої голоси як партія, то про існування «Волі народу» та «Економічного розвитку» виборці на виборах не здогадувалися», – каже Єгор Соболєв.

Меншість почувається обділеною

Ігор Єремєєв
Ігор Єремєєв

Натомість голова депутатської групи «Воля народу» Ігор Єремєєв зазначає, що представники більшості порушують інтереси та права своїх колег, які не увійшли до коаліції.

Це порушення регламенту, бо не коаліція розподіляє комітети, а робоча група
Ігор Єремєєв

«Я вважаю, що це порушення регламенту, бо не коаліція розподіляє комітети, а робоча група. Але сталося так, що коаліція перетягла на себе повноваження», – наголошує він.

Не надто задоволені перебігом перегорів і представники групи «Українська опозиція», до складу якої входить п’ятеро депутатів.

Кулуарщина і візантійщина лише на словах пішли в минуле
Борислав Береза

«Загальне враження таке, що кулуарщина і візантійщина лише на словах пішли в минуле. Це лише слова, що хочуть жити по-новому. Жити може й хочуть по-новому, але правила – старі», – зазначив один членів «Української опозиції» Борислав Береза в коментарі Радіо Свобода.

Якщо в парламенті попереднього скликання крісло одного віце-спікера віддали опозиціонерові, то тепер, скоріш за все, вся парламентська президія належатиме представникам більшості. За офіційно непідтвердженою інформацією, на крісло першого віце-спікера претендує «Народний фронт», на віце-спікера – «Самопоміч».

Кращий доступ і службове авто

Тарас Чорновіл
Тарас Чорновіл

Депутат кількох попередніх скликань Тарас Чорновіл зазначає, що керівництво комітетами не дає особливих преференцій – це радше питання престижу.

«Голова комітету має трохи кращий доступ і до керівництва Верховної Ради і до органів влади, зокрема, міністерств. Вони присутні на погоджувальній раді, хоча там радше рішення ухвалюють голови фракцій. Важливий момент – можливість впливати на роботу комітетів. Голова може заблокувати роботу комітету або, навпаки – провести рішення, тоді як реально комітет на засідав. Такі можливості потрібні не так самому голові, як політичній силі, що його делегувала», – розповідає він.

Щоправда, на відміну від рядового депутата, голова комітету має певні матеріальні преференції, зокрема, персональне службове авто. Утім, досі голови комітетів здебільшого гидували не надто представницькими в їхньому розумінні машинами з автопарку Верховної Ради.

«Як правило, вважали непрестижним в таких автомобілях їздити – ті, хто раніше очолював комітети. Можливо, для нових це матиме трохи більше значення», – припускає Тарас Чорновіл.

За офіційно не підтвердженою інформацією, в новообраній Верховній Раді планують створити 27 комітетів, що на два менше, ніж у попередньому скликанні.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG