Доступність посилання

ТОП новини

Західні кредитори змусять Україну втілювати реформи (огляд преси)


Сьогодні в Україні одне із завдань політиків – грамотно лякати виборців, переконує тижневик «Коментарі». Тому вони активно займаються тим, що «продають» виборцям і один одному не стільки ідеї, скільки різноманітні загрози, отримуючи в обмін на рецепти їх нейтралізації суспільні ресурси в своє розпорядження. Міністри, обласне керівництво та галузеві лобісти змагаються між собою в тому, чиї загрози виявляться більш жахливими. Армія й інші силові структури наполягатимуть на тому, що найбільшу небезпеку для країни становить саме збройне протистояння. Міністру соцполітики доведеться шукати аргументи, що загроза соціального вибуху є не менш небезпечною, ніж загрози, пов’язані зі станом доріг і недосконалою правовою системою тощо. А «проти» всіх галузевих міністерств гратиме міністр фінансів, доводячи, що загроза дефолту через не підйомні бюджетні зобов’язання ще більш небезпечна для країни, ніж всі їхні жахи разом узяті. Інше питання в тому, наскільки самі політики всерйоз сприймають трансльовані ними ж страхи, зауважує видання.

Рейтинг економічних загроз для України друкує тижневик «Фокус». На першому місці видання називає не дефолт, яким зараз лякають, а відсутність реформ. Консервація нинішньої економічної моделі загрожує Україні не лише банкротством, але і втратою суверенітету. На завершення рейтингу загроз тижневик пише і про паростки позитивних економічних трендів, які за певних умов можуть зміцнитись і перетворитися на стійкі позитивні тенденції. Про них йдеться в статті «5 надхмарних перспектив».

Або новий український уряд робить прорив в справі модернізації країни, або західні кредитори нав'яжуть міністрам радників, які і займуться реформами, стверджує тижневик «Новое время». Видання пише, що якщо реформи не втілюватимуться, то іноземців в наступному Кабміні буде у кілька разів більше. Станеться це через створення особливого типа уряду – коли у кожного українського міністра з'являться іноземні радники. На цьому можуть наполягти іноземні інвестори. Інтерес Заходу очевидний, адже його фінансові вливання в українську економіку дуже суттєві, наголошує видання.

Керівництво Міноборони отримало від президента мандат довіри на реформування Збройних сил на тлі зачисток в центральному апараті відомства і запланованого підвищення фінансування армії. Як інформує тижневик «Кореспондент», найграндіознішим за об’ємом організаційної роботи і вкладень може стати проект поновлення військових містечок, які за роки незалежності у зв’язку із скороченням армії і просто непотрібністю були ліквідовані і закриті. Тепер на їхній основі хочуть бачити системи автономних військових баз з необхідною соціально-побутовою інфраструктурою. Про інші завдання перед Міноборони і прогнозами їх реального втілення йдеться в статті «Генеральське прибирання».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG