Доступність посилання

ТОП новини

У Німеччині засуджують першого бойовика «Ісламської держави»


Крешнік Беріша (с; обличчя розмите) на одному з попередніх слухань у суді, Франкфурт, 15 вересня 2014 року
Крешнік Беріша (с; обличчя розмите) на одному з попередніх слухань у суді, Франкфурт, 15 вересня 2014 року

Суд у Німеччині засудив сьогодні 20-річного громадянина цієї країни до 3 років і 9 місяців позбавлення волі за участь в ісламістському угрупованні «Ісламська держава», яке діє в Сирії й Іраку.

Судді у Франкфурті визнали хлопця винним у членстві й участі в іноземній терористичній організації.

Засуджений Крешнік Беріша, мусульманин за вірою й албанець за національністю, батьки якого перебралися до Німеччини з Косова, навернувся в радикальний іслам 2011 року.

За даними слідства, в червні минулого року він дістався до Туреччини і звідти зі ще шістьма людьми був перевезений до Сирії для участі в угрупованні «Ісламська держава». Але невдовзі він розчарувався в ньому і у грудні минулого року повернувся до Німеччини, де його й затримали на летовищі у Франкфурті.

Як заявив суд, який судив хлопця за законами щодо неповнолітніх, невеликий вирок пов’язаний із тим, що Беріша визнав свою вину і добровільно вирішив залишити лави угруповання.

Це був перший вирок бойовикові «Ісламської держави» в Німеччині, де на суд чекають іще десятки підозрюваних в участі в цьому угрупованні німецьких громадян, головно членів переважно мусульманських за вірою національних меншин.

За оцінками німецької розвідки, в угрупованні «Ісламська держава» беруть чи брали участь до 500 громадян країни, з яких близько 60 вже загинули в боях, а близько 180 повернулися до Німеччини.

ООН, Європейський союз, а також низка окремих держав визнають радикальне ісламістське угруповання «Ісламська держава» терористичним.

XS
SM
MD
LG