Доступність посилання

ТОП новини

14 журналістів із різних регіонів України стажувалися на Радіо Свобода


Новини, фото, відео- і радіосюжети в Українській редакції Радіо Свобода вчилися робити 14 молодих журналістів із різних регіонів України. Вони – учасники Міжрегіональної мультимедійної школи Радіо Свобода, організованої редакцією спільно з фундацією «Суспільність», виданням «Телекритика», МГО «Інтерньюз-Україна» за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. 5 грудня, за підсумками 10-денного стажування, Радіо Свобода відібрало 3 журналістів, чиє навчання у редакції продовжать іще на тиждень.

Олена Зашко – студентка 4-го курсу Донецького національного університету. Вона – одна з трьох учасників мультимедійної школи, які незабаром продовжать своє навчання у стінах київського бюро Радіо Свобода. Серед тем, які Олена обрала для роботи під час стажування – проблеми її рідного вишу «в екзилі», тобто у Вінниці, куди ДонНу був змушений переїхати після того, як Донецьк узяли під контроль бойовики.

«Після стажування на «Радіо Свобода» емоцій та вражень дуже багато. Перше – ритм, у якому живе редакція, – каже Олена Зашко. – Постійне включення в роботу та її якісне виконання – це сильний стимул для кожного, хто прагне працювати тут. Друге – колектив редакції. Кожен із працівників – це фотограф, режисер, критик та монтажер в одній особі».

Разом із Оленою, стажування у київському бюро Радіо Свобода продовжать Анна Чуданова (Маріуполь) і Денис Корнишев (Одеса). Як і інші їхні колеги, протягом 10 днів мультимедійної школи вони вчилися готувати новини, тексти для радіопрограм і сайту radiosvoboda.org, фото і відео – тобто відчути на собі роботу конвергентного ньюзруму, де в обовʼязки журналіста входить не лише написати текст, але й завдяки власноруч зробленому ілюстративному матеріалу перетворити його на мультимедійний інформаційний продукт.

«Я навчився працювати з відео і зрозумів, що в цій справі для мене немає нічого страшного, – розповідає Сергій Філіпов із Кіровограда. – Нещодавно мене попросили прокоментувати один відеосюжет. Переглянувши його вперше, я не знав, що конкретно сказати. А вчора написав розгорнутий коментар на 2000 знаків із великим переліком операторських і режисерських огріхів».

«Сфера, якій варто присвятити своє життя»

У рамках Міжрегіональної мультимедійної школи Радіо Свобода її учасники зустрілися з публіцистом і ведучим Віталієм Портниковим, журналістом і автором програми «Схеми» Наталею Седлецькою, цьогорічним стипендіатом премії Вацлава Гавела, телерепортером Ольгою Мальчевською. Крім того, зусиллями організаторів стажування учасники школи зустрілися зокрема з журналістами «Телекритики» і Hromadske.tv, поспілкувалися з журналістами Тамарою Бабаковою, Михайлиною Скорик та Віталієм Уманцем.

«Люди, з якими ми зустрічалися впродовж школи, ніколи не хизувалися своїм досвідом, а, навпаки, надихали, стимулювали до розвитку, самоосвіти, зрештою, давали зрозуміти, що журналістика – це сфера, якій варто присвятити своє життя», – ділиться враженнями учасниця школи Іванна Шкромида з Чернівців.

У процесі навчання молодим журналістам допомагали безпосередньо кореспонденти, редактори, відео- і звукорежисери Радіо Свобода. «Принцип навчання дуже дієвий, – каже Денис Плішко з Миколаєва. – Бачиш оце коло майстрів, кожний щось покаже, розкаже, і якщо побажаєш, ще й дасть спробувати. Бери, що можеш винести».

Ярослава Савош, Ірина Голіздра, Вікторія Пархоменко, Олена Зашко, Анна Чуданова, Олена Семенюк, Христина Ралко, Вікторія Ковцун, Сергій Філіпов, Денис Корнишев, Людмила Гіцевич, Денис Плішко, Владислав Бурʼянов, Іванна Шкромида – 14 учасників першої Міжрегіональної мультимедійної школи Радіо Свобода. Інна Кузнецова, головний редактор київського бюро Радіо Свобода, відзначає прагнення всіх без винятку учасників до здобуття нових навичок: «Сподіваюся, що кожен із цих молодих журналістів використовуватиме здобутий досвід у своїй щоденній роботі».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG