Доступність посилання

ТОП новини

МЗС України спить. Іноземні літаки і кораблі безкарно заходять у Крим


Російський бензин завозять до Криму під українським прапором, Керченський порт, Крим, 30 квітня 2014 року
Російський бензин завозять до Криму під українським прапором, Керченський порт, Крим, 30 квітня 2014 року

Олексій Скрипник

Київ – Морські судна з Туреччини, Румунії, Греції та інших країн продовжують заходити в порти анексованого Криму, незважаючи на те, що це заборонено нормами міжнародного права. Крім того, починаючи з липня з сімферопольського аеропорту відправляються рейси в Стамбул і Єреван, що також є порушенням законодавства. На думку експертів, іноземні транспортні кампанії порушують режим транспортної блокади Криму через недостатньо жорстку позицію української влади, яка не приділяє цьому питанню належної уваги.

З того моменту, як Генасамблея ООН ухвалила резолюцію про невизнання анексії Криму Росією, жодна транспортна компанія світу не має права направляти літаки і кораблі на територію анексованого півострова. Згідно з міжнародним і українським законодавством, порушення цієї норми тягне за собою суворі санкції, аж до арешту транспортного засобу та заборони на міжнародні рейси.

Однак експерти благодійного фонду «Майдан закордонних справ» стверджують, що літаки і судна багатьох іноземних транспортних компаній проникають на територію анексованого півострова, порушуючи встановлений порядок.

Дві тисячі літаків-порушників

«З моменту початку окупації Криму більше двох тисяч літаків прилетіли на територію Криму. Всі вони здійснювали посадку на території єдиного аеропорту Криму в Сімферополі. Він здатний прийняти пасажиропотік до одного мільйона пасажирів на рік. На цей момент він набагато вищий, зважаючи на рейси, які були здійснені», – повідомила експерт «Майдану закордонних справ» Ольга Корбут.

Основними порушниками порядку в'їзду на півострів є авіакомпанії з Росії. За словами Корбут, частіше за інших нормами міжнародного права нехтують «Аерофлот» і «Уральські авіалінії». Вона стверджує, що російські компанії також залучають для здійснення рейсів до Криму своїх партнерів з Камбоджі та В'єтнаму.

Експерт підкреслила, що ці перевізники забезпечують транспортне сполучення Криму не тільки з Росією, але також з Туреччиною та Вірменією.

«Починаючи з 19 липня 2014 року, з Сімферополя до Стамбула здійснені 17 міжнародних рейсів з технічною посадкою в Анапі. Тобто вони не прямі, але це також порушення міжнародного законодавства. До Єревана здійснені два рейси», – повідомила Корбут.

Київські аеропорти продовжують приймати рейси «Аерофлоту» та інших російських компаній, які, порушуючи Кримінальний кодекс України, направляють рейси в анексований Крим
Ольга Корбут

На думку експерта, ця ситуація є неприпустимою, оскільки Вірменія й Туреччина, приймаючи літаки з Криму, фактично визнають анексію півострова. Корбут вважає, що така позиція цих країн має отримати реакцію з боку як України, так і міжнародного співтовариства. Однак, замість цього, за словами експерта, київські аеропорти продовжують приймати рейси «Аерофлоту» та інших російських компаній, які, порушуючи Кримінальний кодекс України, направляють рейси в анексований Крим.

Єдиною компанією, яка поки що потрапила під санкції Євросоюзу, виявилася «дочка» «Аерофлоту» – «Доброльот». З 4 серпня вона не може здійснювати міжнародні перевезення пасажирів.

Морська блокада – ключ до повернення Криму

Режим морської транспортної блокади півострова порушують не лише російські перевізники, а й іноземні судновласники. Про це розповів експерт «Майдану закордонних справ» Андрій Клименко.

«За час нашого моніторингу в кримські порти зайшли більше 150 іноземних суден. Приблизно 30 з них – турецькі, 30 – грецькі, приблизно 60 – російські. Близько 10 суден належать румунським власникам. Таким чином, наша дружня країна Туреччина і член Європейського союзу Румунія є найбільшими порушниками режиму блокади», – повідомив він.

Наша дружня країна Туреччина і член Європейського союзу Румунія є найбільшими порушниками режиму блокади
Андрій Клименко

При цьому Клименко додав, що 150 суден – це невелика цифра, яка свідчить про те, що більшість країн світу все ж прислухалися до ООН, яка закликала не визнавати анексію Криму. Однак, за словами Клименка, порушення з боку Туреччини та Румунії є значними і суттєво б'ють по інтересах України.

«На керченській переправі – тому найвужчому місці, на якому в російських окупантів не вистачає власних плавзасобів, працює два турецьких пороми. Вони перейменовані і фіктивно перепродані під інші прапори. Вони ходять між півостровом Тамань і Керчю або Новоросійськом та Феодосією», – сказав експерт.

На думку завідувача кафедри адміністративного та кримінального права Одеської національної морської академії Бориса Бабіна, іноземні судна безкарно заходять в порти Криму, оскільки Україна залишає без належної уваги ці порушення. При цьому, за словами експерта, забезпечення режиму транспортної блокади Криму є одним з найважливіших інструментів повернення півострова Україні.

«Російська Федерація не має власного тоннажу і не може забезпечити окуповані території господарськими та військовими поставками. Тому Росія фрахтує іноземні судна. Щоб цього не відбувалося, нам треба розробити механізм покарання, якого зараз не існує», – сказав Бабін.

Євросоюз ввів санкції щодо двох портів із семи

За словами експерта, іноземні судна, які заходять в кримські порти, порушують кримінальне законодавство, але Україна не застосовує до їхніх власників санкцій.

«У Кримінальному кодексі є стаття про порушення режиму доступу на окуповану територію. Вона передбачає конфіскацію транспортного засобу, яка може спричинити за собою величезні витрати для судновласника», – зазначив Бабін.

З моменту анексії Криму в Україні було відкрито лише одне кримінальне провадження у зв'язку з нелегальним заходом плавзасобу в порт півострова
Борис Бабін

При цьому, за його словами, з моменту анексії Криму в Україні було відкрито лише одне кримінальне провадження у зв'язку з нелегальним заходом плавзасобу в порт півострова. Причому відповідна заява в правоохоронні органи була подана профспілкою, тобто недержавною організацією. А державні відомства, за словами Бабіна, просто передають один одному інформацію про судна-порушники, при цьому не вводячи будь-яких санкцій.

«У нас досі немає певного органу, який цим займатиметься. Фактично всі відомості про стан справ збираються державним підприємством «Укргідрографіка». Воно має пересилати ці відомості Укрморрічінспекції. Це відомство, у свою чергу, передає їх МЗС, який оприлюднює або не оприлюднює чергову ноту, і на цьому все закінчується. Ніхто не подає заяв до СБУ, ніхто не скаржиться», – сказав експерт.

За його словами, загалом на території анексованого Криму залишилися два рибних порти, 5 торгових і Керченська переправа. Причому, якщо Україна офіційно оголосила про закриття портів, то переправа формально досі не закрита.

При цьому Європейський союз забороняє своїм судновласникам заходити тільки в два порти з семи, розташованих у Криму.

«Санкції Євросоюзу з 25 липня 2014 року поширюються тільки на Севастопольський морський торговельний порт, Керченський морський торговельний порт і Керченську поромну переправу. Це означає, що з цього дня фізичним та юридичним особам Євросоюзу заборонена оплата портових зборів цим господарюючим суб'єктам. На інші портові інстанції в Криму не поширюються цільові обмежувальні заходи Євросоюзу», – повідомив у коментарі для «Крим.Реалії» керівник відділу преси та інформації Представництва Євросоюзу в Україні Юргіс Вілчінскас.

Він також уточнив, що Євросоюз не контролює дотримання режиму транспортної блокади Криму, і всі заходи відносно транспортних компаній-порушників ухвалюються на рівні держав-членів Євросоюзу.

Яку позицію з приводу порушення порядку в'їзду в Крим займає Міністерство закордонних справ України, з'ясувати не вдалося. Кореспондент «Крим. Реалії» звернувся до МЗС з проханням прокоментувати цю тему ще 4 грудня, однак у відомстві досі не дали відповіді.

Оригінал матеріалу на сайті «Крим.Реалії»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG