Доступність посилання

ТОП новини

Викривачів корупції можуть сховати за програмою захисту свідків – Transparency International Україна


Київ – Дев'ятого грудня світ відзначає день боротьби з корупцією. Викривачів зловживань в Україні можуть сховати за програмою захисту свідків аж до зміни зовнішності, законодавство забороняє їх звільняти з роботи чи наражати на адміністративний тиск, але люди не знають, як користуватися цим механізмом, вважають представники Transparency International Україна. Вони заявили про початок кампанії з інформаційної та юридичної підтримки людей, що інформують про корупцію.

Грузія, Сполучені Штати, Японія і Сінгапур досягли успіху у боротьбі із так званою «побутовою» корупцією, коли населення почало повідомляти про зловживання. Про це розповів виконавчий директор Transparency International Україна Олексій Хмара. Проте, на його думку, найближчим до українських реалій є досвід Індонезії, де діяло антикорупційне бюро, аналог якого зараз створюється тут.

За 5 років вони посадили до двох десятків чинних депутатів, п’яток міністрів, половину губернаторів країни, цілу купу посадовців у міністерствах
Олексій Хмара

«За 5 років вони посадили, якщо я не помиляюсь, до двох десятків чинних депутатів, п’яток міністрів, половину губернаторів країни, цілу купу посадовців просто у всіляких міністерствах. Тобто у них є сотні успішних справ із конкретними результатами. Це при тому, що за рік вони беруться не більше, ніж за 40-50 випадків, які потім доводять до кінця», – зауважує активіст.

За словами Хмари, на сьогодні в Україні розроблено непогане рамкове законодавство, яке, зокрема, захищає викривачів зловживань від адміністративного переслідування. А в разі загрози життю, здоров’ю чи майну інформатора, силовики зобов’язані його захищати, говорить аналітик департаменту аналізу політики українського Transparency International Олександр Калітенко.

В Україні є низка можливостей анонімно повідомляти про зловживання: спеціальні телефонні лінії, офіційні веб-сайти, адреси електронної пошти
Олександр Калітенко

«Програма захисту свідків, яка застосовується до людей, що повідомляють про корупцію: починаючи від зміни особистості і завершуючи зміною житла. Також в Україні наразі є низка можливостей анонімно повідомляти про зловживання: спеціальні телефонні лінії, офіційні веб-сайти, адреси електронної пошти, де людина має змогу інформувати анонімно. І також є певний механізм розгляду таких анонімних повідомлень», – говорить він.

Покарання за корупцію є, нема невідворотності покарання – активісти

Водночас, за словами представників Transparency International, попри ухвалені антикорупційні закони та криміналізацію різних зловживань, проблеми залишаються із невідворотністю покарання. А представник іншої громадської організації «Центр протидії корупції» Віталій Шабунін днями заявив в інтерв’ю Радіо Свобода, що на сьогодні для реальної боротьби з корупцією немає політичної волі і розслідування закінчуються нічим.

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк у вівторок під час засідання уряду заявив про намір ліквідувати міліцейські департаменти з боротьби з корупцією і передати їх функції Антикорупційного бюро, яке мають створити, відповідно до ухваленого 14 жовтня закону.

Президент Петро Порошенко повідомив у своєму твіттері, що співробітники установи проходитимуть навчання у Сінгапурі.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG